Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vendelsös konst

Här presenteras den offentliga konsten som finns i stadsdelen Vendelsö i Haninge kommun.

Cirkus Sågen


Fotograf: Karin Björkquist

Av Gustaf Nordenskiöld.
Född 1966 i Göteborg.
Uppförd 2015, vid Sågenparken, Vendelsö

I Sågenparken finner du gestaltningen Cirkus Sågen av konstnären Gustaf Nordenskiöld. Tre tältpinnar av aluminium i jätteformat finns utplacerade i parken. Konstnären har tagit fasta på en så oansenlig sak som en kvarglömd tältpinne. Han har förstorat upp den flera tusen gånger och plötsligt blir tältpinnen en förunderlig skulptur. I två av pinnarna kan man se att en bit av ett rep sitter fast. Som om pinnarna en gång i tiden höll fast ett tält, som titeln antyder, ett cirkustält i jätteformat som är spänt över hela Sågenparken.

I sitt arbete med Cirkus Sågen har konstnären utgått ifrån parken som en skådeplats där skådespelare och publik samsas och byter plats med varandra. En ”hela livets park”, en cirkus för alla generationer. Vi vet inte om cirkusen har försvunnit eller om den fortfarande uppförs men de stora tältpinnarna ramar in och tydliggör Sågenparken som en plats.

Sågenparken har under senare år genomgått en större renovering i dialog med de som bor i närheten. I parken samsas Cirkus Sågen med ett insektshotell, en fruktlund och en cykelbana.

Gustaf Nordenskiöld är konstnär och keramiker, baserad i Stockholm. Han är utbildad vid Konstfack i Stockholm, glas och keramik, 1996-2001. Gustaf Nordenskiöld är intresserad av arkeologi där relationen mellan människan och objekten är central. 


Rent hus

av Peter Johansson.
Född 1964 i Sälen.
Uppfört 2002, vid cirkulationsplats i Vendelsö, Tyrestavägen/Henriksbergsvägen.

Peter Johansson har sedan lång tid tillbaka kommenterat bilden av Sverige och svenskarna. Skulpturen Rent hus knyter an till den lokala historien med tvätterierna som fanns i Haninge tidigare, men han refererar lika mycket till det legendariska Ultrahuset som sjöd av vitalitet och kraft i början av 80-talet. Ett verk som vill få oss att se historien och förstå vår samtid och hur de två kunskaperna kan samverka.


Ungdom och Skogslegend


Foto: Eva Simonson

av Axel Wallenberg.
Född 1898 i Danderyd.
Uppfört Ungdom 1973, Skogslegend 1975, på torget i Sågen.

Två verk på samma torg – ett ungt par, naturtroget återgivet, kontrasterar mot det andra abstrakta verket. Wallenberg var elev till Carl Milles och det är lätt att se ett anslag av tyngdlöshet och musikalitet i bronsskulpturerna.

Kontakt

Anna Ahlstrand
Intendent offentlig konst
Kultur- och fritidsförvaltningen
anna.ahlstrand@haninge.se
08-606 75 51
070-606 24 70

Mer om den offentliga konsten i Haninge

Senast uppdaterad: 29 mars 2019