Västerhaninge konst

Här presenteras den offentliga konsten som finns i stadsdelen Västerhaninge i Haninge kommun.

Parkdjur

Djur i brons i Åbuparken.Offentliga konstverket Parkdjur av designgruppen Front. Fotograf: Camilla Cherry.Foto: Camilla Cherry

av Front.
Uppförd juni 2018 i Åbyparken, Västerhaninge.

Åbyparken uppfördes under 1950-talet och i den tidens anda skapades här en folklig park för alla. Konstverket Parkdjur vill upphöja de folkliga trädgårdsskulpturerna och låta dem flytta in i det offentliga rummet. Genom gestaltningen får parken även tillbaka en del av det djurliv som fanns här när området var orörd skog och konstverket blir en påminnelse om platsens historia.

Parkdjur består av femton olika djurskulpturer som skapar nya lekfulla uttryck och oväntade möten. I gläntan som är parkens entré dyker djuren upp, välkomnar och visar vägen in.

Front grundades 2004 och består idag av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren. De har fått ett stort antal utmärkelser för sitt arbete och finns representerade på MoMA, Victoria & Albert Museum, Nationalmuseum, Vitra Design Museum and Centre Pompidou.


Mellan Rot och Krona

Lekskulptur på ÅbyskolanFoto: Sara Appelgren

av Moa Brännström Ott, Johan och David Andrén.
Uppförd 2020, på Nya Åbyskolan.

Konstverket Mellan Rot och Krona är en lekskulptur skapad av de höga tallar som tidigare stod på platsen. Skulpturen bygger på ett kretslopp, där konstnärerna tagit tillvara fällda träd, hanterat dem från stock till plank och stolpar, för att ge träet ett nytt liv. Skulpturen har byggts direkt på plats och antagit sin slutliga form invid två bevarade tallar. De åtta olika delarna hakar i varandra och bildar en sammanhängande skulptur, som sträcker sig ut mot den intilliggande Åbyparken.

På varje del finns detaljer att upptäcka - snidade ornament  vars mönster påminner om skulpturens ursprung, som en hyllning till träet och till hantverket


Källan i skogen

Renée-Lord,-Källan-i-skogen,-2005_800x450.jpg
Fotograf: Michael Permutter

av Renée Lord.
Född 1951 i Stockholm.
Uppfört 2005, i parken kring Johanneslund äldreboendet, Västerhaninge.

Renée Lords vattenskulptur är formad som en vid skål i rostfritt stål. Den står i parkens mitt invid några tallar och en björkdunge. Från skålens kant porlar ett jämnt och stilla flöde av vatten, skänker svalka åt heta dagar och släcker småfåglars törst.


Ljusinstallation

Clara-von-Rettig,-belysta-träd-och-hus,-V-H,-99-PPP_800x450.jpg
Fotograf: Clara Von Rettig

av Clara von Rettig.
Född 1961.
Uppfört 1999, i parken vid Klockargatan och Centrumvägen, i Västerhaninge centrum.

Ett antal större träd i parken är ljussatta för att skapa liv, poesi och stämning. Dessutom bidrar de belysta träden till en säkrare och tryggare miljö.


Fossil

Mette-Wihlborg,-Fossil,-detalj,-webb-PPP800x450.jpg
Fotograf: Petra Lindvall

Fossil av Mette Wihlborg.
Född 1956.
Uppfört 1998, i Åbyparken, Västerhaninge.

Två långsträckta rektangulära dammar med mönster av uppförstorade fossiler och koraller i terrazzoteknik på botten. Mette Wihlborgs arbete har resulterat i en suggestiv förening mellan vatten och sten.


Gycklare

Foto Eva SimonsonFoto: Eva Simonson

av Bror Marklund.
Född 1907 i Husum.
Uppförd 1969, på Västerhaninge torg.

Skulpturgruppen Gycklare är gjord i brons och emaljerad plåt. Gycklartemat är ett återkommande ämne hos Marklund, här blandas skämt och skoj med kritik på ett sätt som är svårt att värja sig mot.


Lekande elefanter

Lekande elefanter. Foto Eva Simonson
Foto: Eva Simonson

av Bror Marklund.
Född 1907 i Husum.
Uppförd 1933, i Västerhaninge centrum.

Lekande elefanter – kärleksfullt och innerligt återgivna – tillkom i början av Bror Marklunds konstnärliga karriär. Han kom senare att bli en av Sveriges främsta skulptörer.

Kontakt

Anna Ahlstrand
Intendent offentlig konst
Kultur- och fritidsförvaltningen
anna.ahlstrand@haninge.se
08-606 75 51
070-606 24 70

Mer om den offentliga konsten i Haninge

Senast uppdaterad: 13 oktober 2020