Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Konst på Kulturhusfasaden

Konstverk förändrar fasaden på Haninge kulturhus.  Lekfulla former tar den strama glasytan i besittning och skapar ett monumentalt verk som ger hela kulturhuset nytt liv. Konstverken på fasaden är tillfälliga och sitter uppe under minst ett år.

Först ut var konstnärerna Lisa Jonasson och Matti Kallioinen i samband med deras sommarutställning i konsthallen sommaren 2022. Inför sommaren 2023 bytte fasaden skepnad igen med ett helt nytt verk av Jakob Ojanen.

Konst på fasadenFoto: Alexandra Larsson Jacobson

Double Dutch av Jakob Ojanen (2023)

I höstas när jag var i Tokyo besökte jag Yoyogi Park. På väg dit såg jag flera japanska tonåringar. De var klädda i coola streetkläder och övade på något som först som ut som avancerad danskoreografi till hiphop musik. När jag kom närmre såg jag att det inte bara vara streetdance utan att de även hoppade dubbel långrep. På engelska kallas det Double Dutch.

Double Dutch är också ett annat ord för rappakalja och nonsens. Något som abstrakt konst och samtidskonst ibland beskylls vara. Här på kulturhusets fasad får Ojanens tre linjer snurra runt och trassla i varandra i en visuell dans. En hyllning till den meningslösa och allvarsamma leken.

Jakob Ojanen är även aktuell med ett permanent konstverk för Vega skola och aktivitetshus som öppnar i augusti 2023. 


Konst på fasadenFoto: Sanna Lindberg

Ringdans av Lisa Jonasson och Matti Kallioinen (2022)

Titeln Ringdans syftar till de fantasifulla varelser och former som dansant tar över glasfasaden.

Lisa Jonasson och Matti Kallioinen är båda representerade i Haninge sedan tidigare – Lisa Jonassons verk Dansare och Löv (2018) syns på nya Vikingaskolans fasad och Matti Kallionens skulptur Kroppslig förståelse (2016) tar plats på Fredrika Bremergymnasiets innergård.

Senast uppdaterad: 30 januari 2024