Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninges konstskatt!

Se dig omkring! Har du lagt märke att det finns konstverk på platser du passerar? Lysande lövansikten på Vikingaskolan, färgsprakande gångtunnlar i Handen och Parkdjur som hälsar välkommen i Åbyparken. I Haninge tar konsten plats i våra gemensamma rum där människor bor och verkar. Här skapar konsten nya mötesplatser, väcker leklust, kanske överraskar eller manar till eftertanke.

Haninge kommun har i 20 år satsat på konst i våra gemensamma rum genom att avsätta en procent av investeringsmedel vid ny- och tillbyggnader till offentlig konst. Sedan 1999 har vår gemensamma konstskatt växt till fler än 60 offentliga konstverk och utöver det en konstsamling med mindre verk (lös konst) i kommunens lokaler på närmare 1000 konstverk.

Vi uppmärksammade vårt 20-års jubileum med utställningen Skiftet och det välbesökta seminariet Med framtiden i backspegeln!

Mer om den offentliga konsten i Haninge

Faktaruta enprocentsregeln

  • 1937 Riksdagen beslutar att 1% av de statliga byggnadskostnaderna skulle avsättas för konstnärlig utsmyckning.
  • 1963 Procentsregeln införs i Stockholm stad och ett flertal andra kommuner i Sverige.
  • 1999 Haninge kommun börjar tillämpa Enprocentregeln.
  • 2014 30% av Sveriges kommuner följer enprocentregeln (KRO).

Senast uppdaterad: 25 januari 2022