Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ljuskonst i Haninge

Ny ljuskonst har satts upp på flera platser i Haninge – i Jordbro, vid Rudans friluftsområde och vid gångtunnlar i Brandbergen. Projektet Ljuskonst på otrygga platser startade redan 2018. Ny offentlig konst som använder ljus som medel föreslogs till eftersatta platser, för att upplevas trivsammare och mer omhändertagna av de som bor där.

Lampa formad som ett öga vid Handen. Blickfång av Linda Persson. Foto: Sara Appelgren

Delaktighet har varit en viktig del i projektet. Varje område har kartlagts med hjälp av unga som bor där, utifrån ställen som de hänger på eller platser de undviker. Konstens placeringar är föreslagna utifrån det och konstverken har sedan utformats utifrån den valda platsen.

Det konstnärliga uppdraget utlystes öppet och ett 50-tal konstnärer ansökte. Bland de som visat intresse valdes tre olika konstnärer ut att göra varsitt konstverk till varje område.

Midsommardröm av Linda Shamma

Ljuskonstverk i Jordbro.Midsommardröm av Linda Shamma Foto: Camilla Cherry

Uppförd februari 2020, Hurtigs park i Jordbro

Midsommardröm för tankarna till en midsommarstång, men en stång som inte raseras när festen är över. Konstverket skapar en stämningsfull och poetisk plats mitt i parken genom sin iscensättning. Det bjuder in till ett gemensamt firande, en sammanslutning och ett delande av en plats som saknar slut.

Blickfång av Linda Persson

Lampa formad som ett moln.Blickfång av Linda Persson.Foto: Sara Appelgren

Uppförd februari 2020, vid Rudans friluftsområde i Handen

Blickfång består av två ljuskonstverk på vardera sidan om övergången mot Rudan. Konstnären har hämtat inspiration från symbolspråk som syns på Haninges många runstenar och från Irrbloss, ett naturväsen som enligt gammal folktro fanns i myrar och kärr, som visade väg och riktning. De båda konstverken bildar, tillsammans med den bemålade gångtunneln, en magisk övergång mellan stad och natur.

Vägvisare av Aleksandra Stratimirovic

LjuskonstverkFoto: Thomas Hultgren

Uppförd januari 2021, vid gångtunnlar i Brandbergen

Vägvisare är ett konstverk i form av sex ljusskyltar vid gångtunnlar under Söderbyleden och Brandbergsleden mot Brandbergen. Texterna bygger på barns egna ord och tankar om framtiden. Ur barnens visioner plockas tankar om livet, vardagen och vad som ska hända i framtiden. De valda fraserna kan kopplas till förändring eller övergång till något nytt, som en tunnel kan symbolisera.

Återsken av Anna Lidberg

Återsken i Haninge Kulturhuspark.Återsken i Haninge Kulturhuspark.Foto: Thomas Hultgren

Uppfört 2021 i Kulturhusparken bakom Kulturhuset, Handen

Över Kulturhusparkens ståtliga tallar, i skrevor och skrymslen i berget och över stora stenar sträcker Anna Lidbergs ljusinstallation Återsken ut sig.

En närvaro förstärks på platsen, av något mystiskt och magiskt, i naturen inneboende. Det är skrömt. Ett vattendrag som inte längre finns kommer fram om natten och skickar ljusstrimmor över berg och träd. Omgivningen reflekterar sig i spegelpölar som är infällda här och var i berget. Lysande lavar uppstår på stenar längst med gångstråket.

Någonting pågår, som gör den mörka omgivningen levande och full av stillsam och vänlig aktivitet.

Musik guidar till ljusverket
Ett specialskrivet soundtrack har tagits fram till ljusverket Återsken. Konstnären Anna Lidberg har samarbetat med musikern Jon Ekström (Dödsvarg) och hans nyskrivna musik ackompanjerar verket och guidar besökaren mellan dess olika delar i parken.

Återsken i Haninge Kulturhuspark (Artist:Dödsvarg) finns på Spotify 

De fem spåren utgår från konstverkets olika placeringar i parken med titlar som Vattenreflektioner över tallstammar, Vidare på vägen - ner längst med cykelvägen, Lysande lavar på stenar, Vidare på vägen - från en lyktstolpe till en annan och Grottan.

Karta till ljus- och ljudpromenad finns på Kulturhuset i Handen eller är ladda ner här som pdf. 

Anna Lidberg är konstnär, utbildad på Konstfack. Hon arbetar ofta med rumsliga installationer med rörlig bild, ljus och objekt. Anna Lidberg är intresse av hur betraktaren påverkas när den rör sig i de scener hon skapat, och på vilket sätt de kan skapa både dramatiska och eftertänksamma upplevelser.

Senast uppdaterad: 9 januari 2023