Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Undergången - plats för fler att ställa ut konst

Undergången är en ny plats för fler att ställa ut i den södra tunneln under tågspåret i Vega. Infällda ljuslådor i betongväggarna gör tunneln till en plats för tillfälliga utställningar i offentligt rum. Här kommer konsten växla och förändras under åren. Först ut var konstnärerna Sunna Hansdóttir och Johan Nahoj som visats hösten och vintern 2023-24. Välkommen till Undergången!

Undergången i Vega Foto: Sanna Lindberg

Under 2024 visas samtida fotografi i ett samarbete med Centrum för fotografi.  Tillsammans gjordes en utlysning där fyra fotografer valdes ut för två utställningsperioder.

Sensations av Fredrik FaboFoto: Simon Blanck

SENSATIONS av Fredrik Fabó
Verken belyser en tradition inom konsten att berätta historier, visa känslor och tankar som ännu bara är just förnimmelser, men som i backspegeln ofta kan få stor betydelse. Konstverken från The Walking Series (2023) försöker ställa frågan – vad är det vi inte vet än, som vi ändå redan börjar känna?

Fredrik Fabó, f. 1976, bor i Göteborg, verksam och har ateljé i Göteborg och Dalsland.

Svallvågor av Lotta TörnrosFoto: Simon Blanck

SVALLVÅGOR av Lotta Törnroth
I april 2014 sjönk fartyget MV Sewol utanför Sydkoreas kust. Flera hundra barn och vuxna omkom och katastrofen var ett faktum. Historien liknar M/S Estonias öde, och även om jag var ett barn då fartyget sjönk minns jag den stora sorg som fanns i samhället. Historier om havet har alltid intresserat mig, speciellt de tragedier som sker på havet och den sorg som håller sig fast i efterdyningarna. Jag har i tio år rest till Sydkorea och fotograferat platser med betydelse för katastrofen.

Lotta Törnroth, f. 1981, bor och verkar i Stockholm. Utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg och vid Aalto universitetet i Helsingfors

Andy Allen OlivarFoto: Sara Appelgren

Elephants after the Rain av Andy Allen-Olivar
Andy Allen-Olivar arbetsmetod består av arkivering, dokumentation och spekulativa berättelser. Verket Elephants after the Rain utgår från arbetet med en fotobok som försöker förstå staden Buenos Aires – med dess arbetare som putsar bankentréer av marmor, bortsprungna hundar och bussar som aldrig kommer. Det blir en berättelse om en fiktiv stad, som kan vara flera städer på samma gång.

”Jag har tagit inspiration av Italo Calvinos Invisible Cities där reflekterade solkatter fångar vår blick av en plats som känns bekant, men som vi kanske aldrig har varit på. Vi har kanske bara drömt om något som liknar det.”

Andy Allen-Olivar (f.1995) född i Bogotá, Colombia, uppväxt i England och Buenos Aires, Argentina. Utbildad vid KKH, Konstfack, Chelsea School of Art, Akademin Valand och Biskops Arnö Folkhögskola.

Haninges tystaste hjärtslagFoto: Sara Appelgren

Haninges tystaste hjärtslag av Camila Manuelsdotter Pino
Haninges tystaste hjärtslag är en hyllning till Rudan - en magisk plats för fotografen Camila Manuelsdotter Pino. Rudan har följt henne genom uppväxten i Haninge och väcker minnen varje gång Camila blickar ut från Handens tågperrong.

”Jag försöker komma ihåg om det där röda huset stått där hela tiden och minns på hur jag undrade om man kunde simma över till andra sidan. Spiralen sprang eller cyklade jag snabbt nerför, och sedan blev det en lång väg upp igen.”

Genom att måla på sina fotografier lämnar Camila ett avtryck som rör sig mellan verklighet och det imaginära.

Camila Manuelsdotter Pino (f. 1991) Bor och verkar i Haninge. Utbildad vid HDK-Valand, Konstfack, Kungliga Konsthögskolan.

Senast uppdaterad: 5 juli 2024