Utös konst
Litiumtiden utgår från upptäckten av grundämnet litium år 1818 på Utö. Konstverket består av två delar och binds samman av en vandringsled.

Litiumtiden
Av David Larsson, Hanna Ljungh, Gideonsson/Londré
Uppfört 2025, vid Nyköpingsgruvan och Hälsokällan
Litiumtiden är en konstnärlig gestaltning som utgår från upptäckten av grundämnet litium år 1818 på Utö. Konstverket består av ett marmorblock som är delat på mitten, en del är placerad vid Nyköpingsgruvan och en vid Hälsokällan. Varje del är genomborrad av en stålcylinder. De två delarna binds samman av en vandringsled.
Den ena delen är placerad vid Nyköpingsgruvan där litium upptäcktes i ett prov av mineralen petalit. I den globala energiomställningen är litium sedan början av 2000-talet en viktig råvara. Litium-batterier finns i den mesta av vår tekniska utrustning, i datorer, telefoner och eldrivna fordon.
Konstverkets andra plats är en hälsokälla där människor druckit det mineralrika vattnet för att ta del av dess hälsobringande egenskaper.
Litium används i batterier men är också viktigt inom psykiatrin för att behandla bipolär sjukdom. Litium har förmågan att påverka vår dygnsrytm, den så kallade cirkadiska rytmen.
I ett experiment år 1979 lyckades en grupp forskare förlänga dygnet upp till 28 timmar genom intag av litium. En förskjutning av tid som visade grundämnets möjligheter att påverka vår biologiska klocka.
Konstverket kopplar samman två hål i marken, en vattenfylld gruva och en mineralrik hälsokälla. Två platser som visar på människors olika begär efter mineraler.
För att uppleva Litiumtiden i sin helhet är du välkommen att vandra den 4 km långa sträckan som knyter samman konstverkets två platser – Nyköpingsgruvan och Hälsokällan.
Kontakt
Anna Ahlstrand
Intendent offentlig konst
Kultur- och fritidsförvaltningen
offentligkonst@haninge.se
Mer om den offentliga konsten i Haninge
Ladda ner vår konstkarta med förslag på konstpromenader.
Ladda ner publikationerna om de senast tillkomna av våra offentliga konstverk.
Senast uppdaterad: 4 juli 2025