Haninge arkitekturpris - nominera din favorit

Fotograf: Haninge kommun

Haninge är en av de största och snabbast växande kommunerna i Stockholm och är utsedd till en av åtta regionala stadskärnorna i länet. Vi bygger en ny stadskärna, en ny företagspark och en mängd nya bostäder. Genom Haninge arkitekturpris vill vi skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt, samt uppmärksamma god arkitektur i Haninge. Var med och nominera din favorit.

Har du en favoritbyggnad, tillbyggnad eller offentlig plats som du tycker borde få vinna Haninge arkitekturpris? Det kan till exempel vara en ny byggnad, lekpark eller ett attefallshus. Ta chansen att vara med och uppmärksamma god arkitektur i Haninge.  Tänk på att det objekt du nominerar måste vara färdigställt under perioden 2015-2017.

En jury kommer utifrån de nominerade bidragen att utse tre bidrag som har chans att bli tilldelade Haninge arkitekturpris. 

Nomimeringen är stängd.

Röstningen kommer att öppnas 1 juli.

Vinnare - Årets Haningebyggnad 2016

 

 

Fotograf: Frida Jahnmatz och Tove Leander - HMXV arkitekter

Haninges vattentorn

Kategori: Ombyggnad/renovering
Byggherre: Haninge kommun
Adress; Hantverkarvägen bakom PostNord 
Arkitekt: HMXV arkitekter
Motivering: Vattentornen skulle renoveras men istället för att endast måla om anordnades en arkitekttävling som resulterade i det nominerade förslaget. Här har man genom att samordna en renovering med en medveten gestaltning skapat en nyttobyggnad som blivit ett landmärke och en symbol för kommunen. Fasadens utseende kopplar också fint ihop funktionen och innehållet med en blank glittrande yta – likt vatten. Precis som havet eller en sjö så reflekterar fasaderna på ett elegant sätt både årstider och dygnets rytm. De nya vattentornen i Handen gör numera både nytta på insidan och utsidan för kommunens invånare.

Några röster om det vinnande bidraget

Tack alla som nominerade och röstade i denna tävling! Här är några röster om det vinnande bidraget:

”TUSEN TACK
för den fantastiska byggnad som blivit en ovärderlig tillgång 
i min tillvaro; Haninge vattentorn som jag ger min röst i Årets Haningebyggnad. 1000 poäng av 10 möjliga”

”Om man jämför med hur vattentornen såg ut innan så är det den största förbättringen och det som gjort störst skillnad. Innan kände det skämmigt med de gamla mögliga tornen. Nya arkitekturen på tornen gör tornen till ett smycke för Haninge”.

”Ibland måste man satsa på estetik också. Detta är ett lyckat exempel”.

Kontakt för den här sidan: stadsbyggnad@haninge.se

Senast uppdaterad: 31 maj 2018