Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Har du balkong, är odlingssugen och vill hjälpa bin och humlor?

På onsdag den 24 april delar vi ut blomsterhinkar till odlingssugna balkongägare. Kl 10-12 finns vi i Västerhaninge centrum utanför Pressbyrån vid trapporna ned till pendeltåget (Centrumvägen 5) och kl 13-15 är vi på Poseidons torg i Handen. Det finns begränsat antal hinkar så det är först till kvarn som gäller.

Hink med gröna blad med etikett som säger Låt Haninge blomma Foto: Haninge kommun

Blomsterhinkarna är 10 litershinkar och innehåller torvfri jord och en påse frö som blir pollinerarvänliga sommarblommor. Tanken med blomsterhinken är att du som hämtar en hink sår fröna i den, vattnar och ställer ut på din balkong för att locka dit bin, humlor och andra viktiga pollinerare.

– Vi vill se vad som händer om allt fler odlar på sina balkonger i höghus. Blomsterhinkens syfte är just detta och vi tror att ju mer ”trädlikt” ett höghus blir och ju mer mat som skapas desto fler pollinerare hittar dit. Detta bidrar till att öka den biologiska mångfalden på ytor dit pollinerare normalt inte lockas, säger Maria Andersson, parkingenjör Haninge kommun.

Bin och humlor flyger högt i sin jakt på mat, gärna upp i 25 meter höga ekar eller parklindar. Hjälp oss testa vad som händer om allt fler odlar på sin balkong i höghus. Kan vi få till en vertikal blomsteräng som lockar pollinerare med mat och nektar?

Låt Haninge blomma – gå från balkongbetong till blomsterfång och bjud pollinerarna på fest i #blomsterhinken.

Blommande orange vallmo tillsammans med andra vackra blommor i lila, rosa och vittFoto: Haninge kommun

Fota din hink och dela på Instagram med #blomsterhinken och delta samtidigt i en tävling där en vinnare koras och vinner ett pris.

Samarbetspartner: Rölunda gård

Senast uppdaterad: 3 maj 2024