Vendelsö-Gudö

Vendelsö-Gudö är beläget i Haninge kommuns norra tätortsdel, på ömse sidor om Gudöbroleden. Kommundelscentrum är Sågen centrum. Avståndet till Haninge Centrum är cirka 5 km. Vendelsö-Gudö har cirka 7 000 invånare.

Bostäder

Vendelsö-Gudö har en blandning av flerbostadshus, radhus, kedjehus och villor.
I Gudöområdet närmast Tyresö och i Lyckeboområdet vid gränsen mot Tyresta nationalpark består bebyggelsen i huvudsak av fritidshus.

Allmän och kommersiell service

Servicen är i huvudsak koncentrerad till Sågens centrum. Där finns Vi-butik, matservering med mera. En kilometer sydost om Sågens centrum finns även vårdcentral. Nära till ligger Coop Forum och ICA MAXI stormarknad. Det är även nära till Brandbergens centrum och Haninge centrum.

Skola, barn- och äldreomsorg

I Vendelsö-Gudö finns Hagaskolan och Lyckebyskolan. Det finns ett flertal förskolor och ett äldreboende, Hagagården.

Kommunikationer

Direktbuss finns till Gullmarsplan, Tyresö och Nacka samt lokala busslinjer som passerar såväl Haninge centrum som pendeltågstationen.

Rekreation och fritid 

Vendelsö-Gudö gränsar till flera sjöar, varav Drevviken är den största. Det finns flera anordnade badplatser och vintertid finns möjligheter till skridskoåkning.

Vendelsö-Gudö gränsar också till Tyresta nationalpark och naturreservat, med milsvida strövområden. Tyresta by ligger inom cykel- och promenadavstånd. Där finns äldre gårdsbebyggelse, café, minizoo och Nationalparkernas hus.

Framtiden

Vid Sågdalen-Kvarnkärr finns planer för ny bostadsbebyggelse. Enligt ett program från 1993 kan ytterligare utbyggnader bli aktuellt.

Kontakt för den här sidan: info@haninge.se

Senast uppdaterad: 12 november 2015