Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Sofia Ekström | Light Fandango | 23 februari – 31 mars

Konsthallen är mörklagd men Sofia Ekström kontrollerar noggrant det ljus som återstår. I utställningen finns omsorgsfullt ljussatta målningar som genom motiv eller tillkomstsätt refererar till fotografi. Den vita kuben har omvandlats till det mörka rummet där en inåtblickande process kan ske.

Sofia Ekströms arbete bottnar i hennes släkt förhållande till bildproduktion. Föräldrarna drev en fotobutik och studio där hemmet och familjen iscensattes för att fotograferas och visas upp i butikens skyltfönster. De lysande Kodak-boxarna som var en del av butikens inredning har konstnären nu inkorporerat i utställningen. På dem har hon målat fram nya bilder, en förskjutning från fotografi till måleri. 

Rummets centrala verk kan ses som en revolt mot den perfekta ytan. Det är en stor målning som liknar fotostudions bakgrundsfond men är till skillnad från den matt och blank om vartannat. Måleriet är för konstnären ett sätt att lämna bildflödena och istället sjunka ner i en kroppslig mörkare erfarenhet.

Sofia Ekström tog sin examen i Fri Konst på Kungliga Konsthögskolan 2013 och ställer ut både nationellt- och internationellt. Hon har bland annat deltagit i grupputställningarna Hidden Mother, Atelier de Berthe Morisot, Paris 2012 och If She Wanted, I Would Have Been There Once Twice and Again, Galerie Zeller van Almsick, Wien 2018. Hon har haft två soloutställningar på Galleri Riis i Stockholm.

PROGRAM

Vernissage
Lördag 23 februari 12:30-15:00 Vernissage med samtal 13:00 mellan konstnären Marja-Leena Sillanpää och Sofia Ekström.

Samtal med Sinziana Ravini
Lördag 9 mars 13:00 Konst- och litteraturkritikern Sinziana Ravini samtalar med Sofia Ekström om fotografi som fetisch, sorg och längtan.

Lunchvisning
Tisdag 19 mars 12:00 visning av utställningen Light Fandango med konstintendent Kristyna Müller.

Kvällsvisning
Torsdag 28 mars 17:30 Visning av utställningen med konstintendent Kristyna Müller.

Senast uppdaterad: 25 maj 2020