Aktuell utställningar | Jonas Liveröd | Big Bang | 22 september–24 november

Lothringer 13. Fotograf: Lothringer 13.

Vi ser inte saker som de är, vi ser dem som vi är. Ordspråk hämtat från Talmud.

I konsthallen har en enorm takkrona tagit form. I den balanserar kopior av antika konstverk med medicinburkar och strumpbyxor utdragna till rånarluvor som möter skämtartiklar i förvrängda dimensioner. Likt ett tredimensionellt collage tränger sig kronan på, sväller och bågnar så att den nästan tar över rummet. Längs med ena väggen finns även fem verk med teckningar och utskurna siluetter. Utställningens båda delar tar avstamp i samlarens subjektiva sätt att tolka världen.

Konstverket med titeln Big Bang (2018) kan ses som ett överdimensionerat Rorschachtest. I början på 1900-talet tog psykiatern Hermann Rorschach fram ett test som består av bilder med symmetriska bläckplumpar. Rorschachs patienter fick tolka bilderna och på så sätt avslöjade de något om sin världsbild. Som en överhängd julgran är kronan laddad med en myriad av samtida objekt, allt från megafoner till Conversekängor och bensindunkar. Med sin krångliga och skeva konstruktion är den alldeles för stor för sitt eget bästa och ger en påtaglig fysisk upplevelse för besökaren. Alltsammans lyser i kraftiga färger.

Konstnären är mer intresserad av att skapa oreda än att presentera lösningar. I samlingen av föremål samsas material från en mängd olika discipliner och som titeln anspelar på så är den närmast en explosion av ting och berättelser som ännu inte antagit sin slutgiltiga form. Jonas Liveröd arbetar i en allkonstverksanda, där hans konst också vävs samman med hans samlande, privata museum, ateljé och hem där han även bedriver residencyverksamhet.

PROGRAM

Vernissage lördag 22 september 13:00–16:00
Varmt välkommen på vernissage av Jonas Liveröds utställning Big Bang. Kl 13:00 inviger kulturjournalisten Samanda Ekman utställningen och för ett samtal med konstnären.

Hantverksföreningen Handlaget gör nedslag i konsthallen 17 oktober och 7 november.

Soppkväll torsdag 18 oktober kl 18:00 Jonas Liveröd presenterar sin utställning, sitt samlande och sin egen kuriosakabinett under en soppkväll i kulturhuset.

Guidad visning tisdag 2 oktober kl 12:00 Följ med konstintendent Kristyna Müller på en visning av den pågående utställningen och av konsten och arkitekturen i kulturhuset.

Guidad visning torsdag 22 november kl.17:30 Visning av den pågående utställningen och av konsten och arkitekturen i kulturhuset.

Kontakt för den här sidan: kulturfritid@haninge.se

Senast uppdaterad: 22 september 2018