Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Pågående utställningar i Haninge konsthall

Utgångspunkten för de kommande årens program är ”Haninge i världen och världen i Haninge” och frågan hur vi ”samsas i världen”. Det lilla speglar det stora, och tvärtom. I en globaliserad värld är vi alla sammanlänkade, på gott och ont, och länken är inte bara extern utan även inomkroppslig, vi delar inte bara naturresurser och mat, utan även i allt högre grad även drömmar, mål och referenser.

Just nu i konsthallen:

 

Chiara Bugatti, The Impossibility of Total Destruction (2023), stillbild.Chiara Bugatti, The Impossibility of Total Destruction (2023), stillbild.Foto: Chiara Bugatti

Varmt välkommen på vernissage!

CHIARA BUGATTI

Att gå vilse mitt i en mening /
Getting lost in the middle of a sentence

Invigning lördag den 16 september kl. 13:15 av Nicole Forslund (L) ordförande i idrott-, kultur- och fritidsnämnden. Efter invigningen följer ett samtal mellan konstnären Chiara Bugatti och konsthallens intendent Sarah Guarino Werner

Som barn får vi lära oss att det är skrämmande att gå vilse. Antagligen är det frånvaron av beskyddare eller tanken på ensamhet som gör oss rädda — Och när vi väl är vilse, kommer någon att leta efter oss? — Människor är rädda för att bli bortglömda och lämnar således gärna spår efter sig, dag efter dag, i rädslan över att helt försvinna och glömmas bort.

Processer av förfall, förstörelse eller omvandling är dock inte så långt borta som vi tror, och totalt försvinnande är faktiskt inte möjligt. Ingenting kan försvinna i ingenting, utan allt ifrån den minsta organism förtärs och förvandlas till en annan typ av materia genom långsamma geologiska rörelser som erosion och sedimentering, industriella processer eller tidens gång. I Bugattis monumentala videoverk The Impossibility of Total Destruction (2023) — hennes andra verk i samarbete med den tysk-amerikanska författare Manuel Schwab — blir det tydligt att det inte finns något annat sätt att förstå sig själv och sin omgivning på om inte som process, genom process.

På Haninge konsthall låter Chiara Bugatti denna process av ständig omvandling och transformation omsluta oss. Genom att fokusera på grundämnet kalcium, i form av vardagliga material vi har både i och omkring oss, bland annat i form av konsthallens gipsväggar och tappade mjölktänder, skapar Chiara Bugatti ett rumsligt förstoringsglas som riktar blicken mot vår kropp och vår värld och den ständigt pågående process av transformation vi befinner oss i.


Om konstnären Chiara Bugatti:

Konstnären Chiara Bugatti arbetar främst med skulptur, tidsbaserade installationer och video. I sitt arbete använder hon olika typer av processer som verktyg för att förstå, ifrågasätta och berätta historier. Ämnen knutna till makt, monumentalitet, minne och historia är centrala i hennes arbete, där långsamma materiella transformationer för upp nyanser och sårbarheter till ytan.

Chiara Bugatti tog 2014 en kandidatexamen vid konsthögskolan i Venedig, Italien, som följdes av en masterexamen från Umeå Konsthögskola. Hon har även studerat vid Kungliga konsthögskolan, där hon avslutade ett post-masterprogram 2021.

Hennes konstnärliga praktik har under de senaste åren tagit många olika riktningar. Hon har innehaft ett residency vid EIB i Luxemburg 2016 samt varit stipendiat vid Akademie Schloss Solitude 2020 och stipendiat vid IASPIS i Stockholm 2021. Hennes pågående samarbete med koreografen Alessandro Giaquinto resulterade under maj 2023 i ett balettverk som presenterades på Schauspielhaus Staatstheatern i Stuttgart.

Bugattis verk har visats på flera institutioner i Europa, senast på Mint Konsthall, Roos och Carl Eldhs ateljémuseum i Stockholm (2022), på den 15:e triennalen Kleinplastik Fellbach Die Vibration Der Dinge (2022), på Palazzo Monti i Brescia (2021), Kunstmuseum Stuttgart (2020) samt Fabrikken For Kunst of Design FFDK i Köpenhamn (2019).UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR: 16 september – 19 november 2023
ADRESS: Konsthallen i Haninge kulturhus, Poseidons torg 8
PRESSVISNING: Boka tid för pressvisning med konstintendent Sarah Guarino Werner på sarah.guarino@haninge.se, 070 606 48 89

 


Adress: Haninge kulturhus, konsthallen, Poseidons torg 8, Handen.

Öppettider:

måndag–torsdag: 9–19, fredag: 9–17, lördag: 11–16, söndag: 12–16

 

Kontakt

Sarah Guarino Werner
Konstintendent
08-606 52 75
sarah.guarino@haninge.se

Ulrika Sten
Verksamhetschef Kultur
08-606 80 99
ulrika.sten@haninge.se


Besöksadress

Konsthallen ligger i Haninge kulturhus,
Poseidons torg 8
Handen


Följ oss på Instagram! 

Du hittar oss på @Haninge__konsthall.

Senast uppdaterad: 11 september 2023