Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kommande utställning i Haninge konsthall

Utgångspunkten för de kommande årens program är ”Haninge i världen och världen i Haninge” och frågan hur vi ”samsas i världen”. Det lilla speglar det stora, och tvärtom. I en globaliserad värld är vi alla sammanlänkade, på gott och ont, och länken är inte bara extern utan även inomkroppslig. Vi delar inte bara naturresurser och mat, utan även i allt högre grad även drömmar, mål och referenser.

Kvinna med ryggen mot kameran framför Handenterminalen. Farvash, Paradox Tale of Logic Gate (stillbild). Foto: Senay Berhe.

FARVASH
Verkar som att Gud gillar vissa mer än andra

Haninge konsthall 18 april – 9 juni 2024

Invigning och vernissage 

Torsdag 18 april kl. 16:00 – 18:00 på Haninge konsthall. Efter invigningen följer ett samtal mellan konstnären Farvash och vikarierande konsthallsintendent Alice Sjöstedt.

Om utställningen 

Utställningen Verkar som att Gud gillar vissa mer än andra består av fem verk med flera parallella berättelser. Verken vävs samman i en installation som bildar en alternativ verklighet, eller portal. För Farvash fungerar de som ett sätt att kanalisera krigstrauma och den egna bakgrunden knuten till hemlandet Iran.

Konsthallen förvandlas till en plats i gränslandet mellan en drömsk värld och vår verklighet, där utställningen blir till en brygga mellan olika narrativ.

Den multidisciplinära konstnären Farvash växte upp i Haninge. Hennes praktik bottnar ofta i den personliga erfarenheten av att, som barn, fly sitt hemland till följd av krig. Haninge blir en viktig utgångspunkt för att knyta samman dåtid och nutid, Iran och Sverige. Utställningen tar avstamp i separationen från en plats och kultur, men även mellan det kroppsliga och varandet. Separation från något betyder ofta integration i något annat. Objekten i rummet bjuder in att ta del av minnen, ritualer och nedärvd tyst kunskap. Genom sina verk utforskar Farvash teman som diaspora, alienation och hur identitet konstrueras. 

Utställningens titel är hämtad från projektet Flytande röster som Farvash visade på Folk i Skärholmen. Genom en krypterad länk skickades meddelanden på farsi till en robot som i sin tur spraymålade dessa på stora vepor. Meddelandena kom från unga kvinnliga poeter i Teheran som via länken kunde uttrycka sig ocensurerat i realtid. Ett meddelande sa: ”Verkar som att Gud gillar vissa mer än andra”. 

Om konstnären

Farvash är en forskningsbaserad konstnär som främst arbetar med performance i skärningspunkten mellan konst och teknologi med bakgrund i materialvetenskap och kemi. Hennes konstnärliga praktik är djupt personligt rotad samtidigt som den behandlar ett större maktperspektiv kopplat till teknokapitalism. I sitt arbete använder hon sig ofta av smarta material och komplexa processer i kombination med persisk mytologi och historia. 

Farvash är född (1982) i Teheran och uppvuxen i Haninge. Hon bor och verkar i Stockholm men är för tillfället bosatt i Kosta, Småland. Hon har utbildat sig på Royal College of Art i London, KTH och Konstfack i Stockholm. Hennes verk har visats på flera institutioner som InKonst i Malmö (2023), Somerset House i London (2023), Fringe Festival Stockholm (2020), MISSCHIEFS i Stockholm (2020), Institute of Contemporary Art i London (2020), Science Museum London (2019) samt ett konstnärsresidens vid Färgfabriken i Stockholm (2017). Mellan 2015 och 2018 initierade hon projektet Cup IRAN som sedermera blev en tv-dokumentär som visades på SVT.

Kontakt och öppettider

Öppettider
måndag–torsdag kl. 9–19
fredag kl. 9–17
lördag kl. 11–16
söndag kl. 12–16

Besöksadress
Konsthallen Haninge kulturhus,
Poseidons torg 8
Handen

Kontakt

Alice Sjöstedt
Tf. konstintendent Haninge konsthall
08-606 52 75
alice.sjostedt@haninge.se

Ulrika Sten
Verksamhetschef Kultur
08-606 80 99
ulrika.sten@haninge.se

Följ oss på Instagram! 
Du hittar oss på @Haninge__konsthall.

Senast uppdaterad: 5 april 2024