Utställningar i Haninge konsthall

Lesbisk förförelse på Haninge konsthall

I WANT TO SEDUCE YOU! – ny utställning med LOUISE BLAD

Vernissage, lördag 26 september kl. 13:00, Konsthallen i Haninge kulturhus.

UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR: 26 september – 22 november

Konstnären Louise Blad och curator Sarah Guarino Werner hälsar välkomna. I samband med invigningen presenterar Louise Blad sin performance I Want to Seduce You! kl. 13:00 och 15:00.

Låt dig förföras av konstnären Louise Blads separatutställning och performanceverk med samma namn;  I Want to Seduce You!. Genom fysiska rumsgestaltningar, arkivmaterial och performance tar konstnären Louise Blad oss med på en djupdykning i lesbisk historia. I konsthallen får du möjlighet att stifta bekantskap med de kvinnor som gick före, som kämpade och levde för kvinnors rätt att älska kvinnor. Genom att gestalta ett urval fragmentariska källor och känslor väcks frågor om vad ett lesbiskt arkiv är och gör.

Performanceverket I Want to Seduce You! gestaltar hur en liten grupp kvinnor knöt samman tusentals lesbiska under 70-talet via den brittiska tidskriften Sappho Magazine. Genom verket möter vi utdrag ur brev från några av de kvinnor som vände sig till magasinet. Sappho skapades av och för sina läsare, redaktörsgruppen erbjöd bara kontaktytan. På så vis fungerade Sappho som ett socialt forum för att dela erfarenheter, kommentera sin samtid och knyta kvinnor samman, som ett forna tiders Facebook eller Tinder.

Medverkande: Diana Agunbiade-Kolawole, Hanna Edh, Helena Westin och Louise Blad. Sång och musik: Jag kan se dig än, Hanna Edh. Animering: Sapphochatten, Emmy Blad Jokinen. Video: Josefina Malmegård. Längd: 45 min.

 

Louise Blad är född 1983 i Växjö och är idag verksam i Stockholm och Katrineholm. Hon är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och vid Birkagårdens folkhögskola. Konstnären Louise Blads performancearbete tar avstamp i de delar av vår historia som de gängse historieböckerna ofta åsidosätter, berättelser om människor som kämpat och verkat utanför normen exempelvis i fråga om kön eller sexualitet. Genom sina efterforskningar och performativa levandegöranden gör hon oss medvetna om den kraft dessa människor kom att sätta i rullning, en kraft som kommit att bädda för mycket av de demokratiska och normmedvetna värderingar vi tar för givet idag.

 

PROGRAM

  • VERNISSAGE: lördag 26 september kl. 12:00 – 16:00. Konsthallen, Haninge kulturhus

I Want to Seduce You invigs av konstintendent Sarah Guarino Werner i närvaro av konstnären Louise Blad. Performance kl. 13:00 och 15:00. För att säkra din plats vid Louise Blads performance maila: sarah.guarino@haninge.se, annars drop-in i mån av plats.               

  • KONSTLUNCH – I WANT TO SEDUCE YOU: onsdag 30/9, 7/10, 14/10, 21/10, 4/11, 11/11 och 18/11, kl. 12:15. Konsthallen, Haninge kulturhus

Visning av utställningen med konstintendent Sarah Guarino Werner. Ingen föranmälan krävs, drop-in i mån av plats.

  • TALK THE WALK-SAMTAL: Queert brus & rosa arkiv – Louise Blad och Anna Giertz i samtal

Torsdag 15 oktober, kl. 12:00. Foajéscenen, Haninge kulturhus

Konstnären Louise Blad i samtal med Anna Giertz ifrån det queera ljudarkivet Rosa Brus. Konstintendent Sarah Guarino Werner modererar samtalet.

För att säkra din plats maila: sarah.guarino@haninge.se, annars drop-in i mån av plats.

KONSTVERKSTAN har öppet lördag 26 september, under vernissagen, och därefter varje lördag från och med den 24 oktober. Fri entré.

Alla programpunkter är kostnadsfria.

 

Så tryggar vi ditt besök:

Haninge kommun vill att alla ska ha möjlighet att ta del av kultur- och biblioteksarrangemang på ett tryggt och säkert sätt. Vi tar ansvar för att minska smittspridningen av Covid19 genom att följa myndigheternas riktlinjer och rekommendationer.

På grund av detta har vi ett begränsat antal besökare vid Louise Blads performance. Blir det många besökare kommer vi att slussa in gästerna i konsthallen i mån av plats. Vi har dock en stor foajé med kafé och öppen konstverkstad för barn, vilket gör att det finns flera aktiviteter att välja på vid ert besök.

Kom ihåg att stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och hålla avstånd.

Haninge konsthall – Instagram

Haninge kultur – Facebook

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 23 september 2020