Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Jonas Liveröd | Big Bang | 22 september–24 november 2018

I konsthallen har en enorm takkrona tagit form. I den balanserar kopior av antika konstverk med medicinburkar och strumpbyxor utdragna till rånarluvor som möter skämtartiklar i förvrängda dimensioner. Likt ett tredimensionellt collage tränger sig kronan på, sväller och bågnar så att den nästan tar över rummet. Längs med ena väggen finns även fem verk med teckningar och utskurna siluetter. Utställningens båda delar tar avstamp i samlarens subjektiva sätt att tolka världen.

Vi ser inte saker som de är, vi ser dem som vi är. Ordspråk hämtat från Talmud.

Konstverket med titeln Big Bang (2018) kan ses som ett överdimensionerat Rorschachtest. I början på 1900-talet tog psykiatern Hermann Rorschach fram ett test som består av bilder med symmetriska bläckplumpar. Rorschachs patienter fick tolka bilderna och på så sätt avslöjade de något om sin världsbild. Som en överhängd julgran är kronan laddad med en myriad av samtida objekt, allt från megafoner till Conversekängor och bensindunkar. Med sin krångliga och skeva konstruktion är den alldeles för stor för sitt eget bästa och ger en påtaglig fysisk upplevelse för besökaren. Alltsammans lyser i kraftiga färger.

Konstnären är mer intresserad av att skapa oreda än att presentera lösningar. I samlingen av föremål samsas material från en mängd olika discipliner och som titeln anspelar på så är den närmast en explosion av ting och berättelser som ännu inte antagit sin slutgiltiga form. Jonas Liveröd arbetar i en allkonstverksanda, där hans konst också vävs samman med hans samlande, privata museum, ateljé och hem där han även bedriver residencyverksamhet.

Kontakt och öppettider Haninge konsthall

Öppettider
måndag–tisdag kl. 10–18
onsdag–fredag kl. 10–17
lördag–söndag stängt 

Besöksadress
Konsthallen Haninge kulturhus,
Poseidons torg 8
Handen

Kontakt

Alice Sjöstedt
Tf. konstintendent Haninge konsthall
08-606 52 75
alice.sjostedt@haninge.se

Ulrika Sten
Verksamhetschef Kultur
08-606 80 99
ulrika.sten@haninge.se

Följ oss på Instagram! 
Du hittar oss på @Haninge__konsthall.

Senast uppdaterad: 4 juli 2024