Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

JORDPULS Cecilia Edefalk & Ulrika Sparre, 8 februari - 5 april

Konstnärer spårar dolda energier i Haninge

En blomstrande äng, en vindvirvel, en vitsippsbacke. Konsthallen presenterar ett videoverk där betraktaren får följa årstidernas växlingar och dyka ner på utvalda platser, varav flera i Haninge. Tillsammans har konstnärerna skapat ett poetiskt verk utifrån idén att alla människor är sammanlänkade. ”Haninge är ingen isolerad plats. Vi är sammankopplade med världen”, menar konstnärerna.

Förutom videoverket i storformat får besökaren möjlighet att bekanta sig med ett par stora svarta diabasblock som i ett senare skede kommer att installeras som ett permanent offentlig verk på Haningeterrassen i Handen.

Utgångspunkten för filmen är idén att vi är omgärdade av energier som rör sig över jorden, mellan människor, stenar och städer. Dessa energistråk sägs passera många historiska platser såsom Stonehenge i England, Pyramiderna i Egypten och Ales stenar i södra Sverige, men även Stockholmsområdet och Haningeterrassen specifikt.

Energistråken anses positiva till sin karaktär och ge ökad kraft om man befinner sig på dess linjer. Genom att placera stenblock på energistråken bildas punkter som förstärker linjernas kraft och skapar positiva energier på platsen. Osynliga energifenomen gestaltas och den immateriella världen lyfts fram.

Senast uppdaterad: 16 september 2020