Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Den queera linjen | Amy Worrall, Edith Hammar, Hanna Stenman, Kolbeinn Karlsson | 13 april – 1 juni

Lördag 1 juni 13:00 - 14:00 (NYTT DATUM) Välkommen till ett samtal om kropp, blick och teckning med Kolbeinn Karlsson, Hanna Stenman och Amy Worrall. Samtalet modereras av konstnären och förläggaren Casia Bromberg.

Utställningens fyra konstnärer arbetar alla med teckning. Flera av konstnärerna har också en bakgrund inom serieskapande och använder tecknandet som ett sätt att berätta. För andra är teckningen en startpunkt, en skiss in i fortsatt arbete. Med sin konst berättar de olika historier, alla med queera perspektiv som lyfter upp frågor kring vems blick som betraktar och vems berättelse som får synas.

Amy Worralls skulpturer av tjejer börjar alltid i en bild. En idé som antecknas genom en teckning och sedan omvandlas till en skulptur. Hennes tjejgäng bryter mot normer om hur kvinnokroppar ska se ut och hur tjejer förväntas vara men berör också en fas i livet där identitet och relationer utforskas.

Edith Hammars teckningar med tydliga svarta linjer visar vardagliga händelser i en grupp personers liv där naturen och badhuset är återkommande teman. De ofta väldigt realistiska motiven möter också surrealistiska drag där tekannor får ansikten och människor växer och krymper i storlek.

Hanna Stenmans video är en intim och personlig analys av de förväntningar som finns på hur relationer ska byggas. De olika teckningarna i videon växlar mellan att vara helt abstrakta och ge en glimt av något föreställande som hjälper åskådaren att tolka berättelsen.

Kolbeinn Karlsson har i flera verk undersökt normer kring manliga kroppar och manliga relationer. I utställningen utvecklar han samma tematik. I en självlysande låda finns en teckning av en man som med bestämda steg vadar genom en äng på väg ut ur bild samtidigt som hans klädesplagg blåser av bakom honom. 

Amy Worrall (1989) är utbildad vid  Central Saint Martins i London och Konstfack i Stockholm. Hon har en bakgrund inom illustration men arbetar nu mer med skulpturer i keramik.

Edith Hammar (1992) är utbildad konstnär vid Gerlesborgsskolan och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon är nu verksam i Helsingfors. 

Kolbeinn Karlsson (1982) är utbildad vid serieskolan i Malmö och har bland annat gett ut serieromanen Trollkungen (2009), han är verksam som konstnär och serieskapare och medlem i ateljéföreningen konstjord. 

Hanna Stenman (1987) är utbildad vid serieskolan i Malmö och på Konstfack i Stockholm och är verksam som tecknare och konstnär.

PROGRAM

Lördag 1 juni 13:00 - 14:00 (NYTT DATUM)

Konstnärssamtal
Välkommen till ett samtal om kropp, blick och teckning med Kolbeinn Karlsson, Hanna Stenman och Amy Worrall. Samtalet modereras av konstnären och förläggaren Casia Bromberg.

 

Senast uppdaterad: 27 februari 2024