Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ny gångbro vid södra entrén till Rudan

Den nya gångbron vid Rudans södra entré från Örnens väg är nu öppen för allmänheten. Under fredagen den 1 december invigdes den och fick samtidigt namnet Bodekullsbron.

Gångbrons gestaltning

Bodekullsbrons bågar kopplar till den gamla brons utformning och har även samma form som den bågformade gula bron i Vega. Broarna bildar varsin portal in till den regionala stadskärnan.

Gångbrons röda färg flirtar med de röda uthusen och gårdsbyggnaderna i Rudan och är samtidigt en vanlig kulör på broar rent historiskt. Den röda kulören fungerar både dagtid och på kvällen när bron är belyst och gör bron till ett tydligt landmärke både för de som rör sig på och runt men även för de om passerar förbi i pendeltåget.

Arbetets gång - tidslinje

  • Den 1 december 2023 invigdes och öppnades den nya gångbron upp för allmänheten.
  • Under natten mellan 27 och 28 september 2023 lyftes den nya bron på plats över järnvägen. Arbeten pågår fortsatt på platsen för att få bron klar för öppning i slutet av november 2023.
  • Augusti 2023 började delar av den nya bron att byggas intill platsen där den nya bron är tänkt att vara. 
  • September 2022 lyftes den gamla bron bort ifrån platsen.
  • Augusti 2022 pålade vi marken för att kunna ställa upp en lyftkran som användes vid nedmontering av den gamla bron.
  • Juni 2022 fällde vi träd vid bron för att skapa plats för en provisorisk grusväg. Den kommer att användas både vid nedmontering av den gamla och montering av den nya bron.
  • För att förhindra olyckor beslutade Haninge kommun under 2022 i samråd med Trafikverket att riva gångbron från Örnens väg vid södra entrén till Rudan.

Trygghetsbelysning i området

I november 2022 installerade vi ny miljövänlig LED-belysning på den alternativa gångvägen mellan Rudanvägen och värmeverket i Jordbro. Det har vi gjort för att göra det ännu mer tillgängligt och tryggt att besöka Rudans friluftsområde under tiden som vi arbetar för att den nya bron kan komma på plats. 

Belysning längsmed en gångväg

Frågor eller synpunkter?

Välkommen att skicka in dina frågor eller synpunkter till oss via vår synpunktshantering

Senast uppdaterad: 26 mars 2024