Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Cykla på vintern

Med rätt utrustning är det inte alls svårt att vintercykla. Frisk luft och motion får du på köpet, och om du väljer att cykla till och från arbetsplatsen slipper du dessutom lägga tid på träning efter jobbet. Förutom att cykling är bra för hälsan så gör du även en insats för miljön och klimatet!

Två vintercyklister på snöig väg Foto: MostPhotos

Det är lätt hänt att många ställer undan cykeln när det närmar sig den mörkare årstiden, men det är oftast inte svårare att vintercykla än att cykla under övriga årstider.

Snöröjning och sopsaltning

Stadsbyggnadsförvaltningens teknikavdelning ansvarar för all snöröjning och halkbekämpning av kommunala gator och vägar inom Haninges tätort. Kommunen prioriterar snöröjningen enligt följande ordning:

  1. Bussvägar
  2. Gång- och cykelbanor
  3. Villagator

För att underlätta för att fler ska kunna vintercykla arbetar vi med att kontinuerligt utöka antalet vägar som sopsaltas. Sopsaltning är en sorts teknik där cykelbanan först sopas för att sedan saltas med en speciell saltlösning. Saltlösningen förhindrar att cykelbanan fryser och bildar is och därför behöver inte cykelbanan grusas. Ambitionen är att öka andelen cykelvägar som sopsaltas allt eftersom, för att göra det ännu mer cykelvänligt och tryggt att cykla samt för att öka andelen hållbara resor.

Idag sopsaltas de cykelvägar som ingår i vårt regionala cykelstråk, i kartan kan du se vilka vägar det handlar om. Klicka i kartan och använd ctrl + scrolla för att zooma in och ut i kartan. 

Sopsaltade cykelvägar i det regionala cykelstråket


Tips för dig som cyklar på vintern

Cykelfrämjandet har många bra tips på vad man kan tänka på när man ska ut och cykla på vintern.

Cykelfrämjandets webbplats

Senast uppdaterad: 10 januari 2024