Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Bra alternativa sätt att ta sig till skolan

Vi behöver hjälpas åt att skapa en säker trafiksituation kring skolorna och det finns flera bra alternativa sätt att göra det. Här kommer några tips.

Vi reser smart-logotyp med illustrationer av cykel, buss, elbil, tåg

Cykla eller gå till skolan en dag i veckan

Kanske finns det en veckodag när det är lite lugnare och bättre förutsättningar än under andra stressiga vardagsmorgnar? Bestäm en dag då ni kan cykla eller gå tillsammans. Att gå eller cykla en dag är bättre än ingen alls och kanske det blir fler så småningom.

Starta en vandrande eller cyklande skolbuss

Tillsammans med andra föräldrar i kvarteret kan ni turas om att gå eller cykla med barnen till skolan. Alla barn som deltar i en vandrande eller cyklande skolbuss får reflexvästar.

Tre steg för att komma igång med vandrande skolbuss 

  1. Kontakta andra föräldrar. Kanske med hjälp av föräldramöten eller skolan.
  2. Kom överens om tider, veckodagar och mötesplatser.
  3. Gör ett vandrande skolbusschema för terminen.

Stanna en bit från skolan

Du som behöver ta bilen, hitta gärna en bra plats en bit ifrån skolan där du kan släppa av ditt barn eller parkera och promenera med barnet till skolan. Varje steg räknas och något är bättre än inget.

Ta med en kompis i bilen

Ta med en eller flera kompisar i bilen och turas om att skjutsa. Har du tänkt på att två barn i en bil innebär hälften så mycket trafik? Då hjälper du också till att minska trafiken runt skolan.

Senast uppdaterad: 30 april 2021