Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Bilfria veckan

Varje vår har vi bilfria veckan i Haninge kommun. Under denna vecka uppmuntras elever och personal i alla grundskolor att delta genom att gå eller cykla till skolan i så stor utsträckning som möjligt. 2023 ägde den bilfria veckan rum den 22 maj.

Illustrationer av person som går samt cykel Bilfria veckan Foto: Haninge kommun

Syftet med bilfria veckan 

 • att minska biltrafiken kring skolorna
 • att uppmärksamma fördelarna med att gå och cykla istället för att åka bil.

Deltagandet kräver en liten insats samtidigt som det resulterar i stora positiva förändringar för hälsan hos både barn och vuxna. Den bilfria veckan bidrar till bättre miljö och klimat samt förbättrar för trafiksäkerheten och minskar antalet bilar i barnens närmiljö.

Deltagande skolor får:

 • en vepa att sätta upp på skolan under den bilfria veckan.
 • hjälp med kommunikationsmaterial till pedagoger, elever och vårdnadshavare.
 • kostnadsfri cykelservice av elevernas cyklar på skolgården (begränsat antal, så det är först till kvarn).

Regler

Alla kan vara med i bilfria veckan. Tips! De barn som av olika anledningar måste åka bil till skolan kan släppas av en liten bit ifrån skolan och gå sista biten, och på så sätt ändå delta.

Alla skolor uppmuntras att genomföra olika gång- och cykelrelaterade aktiviteter under bilfria veckan i syfte att få så många som möjligt att lära sig mer om och uppmuntras till gång- och cykling.

Tips på aktiviteter att genomföra på ämnet gång och cykel:

 • hinderbana
 • tipspromenad
 • vandring/cykelutflykt
 • Lektioner om hälsa/klimatpåverkan kopplat till gång och cykel
 • Väva in gång och cykel i bild-/medialektioner

Hur anmäler skolan sig för att delta i bilfria veckan?

 1. Gör en planering och prata ihop er om vilka gång- och cykelfrämjande aktiviteter ni vill genomföra på skolan under bilfria veckan.
 2. En kontaktperson per skola anmäler sig genom att svara på några enkla frågor. Dessa frågor hittar ni i formulär som publiceras på denna sidan några veckor innan bilfria veckan drar igång.
 3. Kommunikationsmaterial skickas sedan ut till kontaktpersonen, detta för att förenkla för er att sprida budskapet till pedagoger, elever, och vårdnadshavare.
 4. Kontaktpersonen blir kontaktad av vår projektledare och får möjlighet att boka in en kostnadsfri cykelservice på skolan (begränsat antal), samt beställa en vepa att sätta upp på skolan under veckan.
 5. Under den bilfria veckan genomför ni valfria gång- och cykelfrämjande aktiviteter, cykelreparatören servar barnens cyklar under en halvdag.
 6. Efter genomförd vecka svarar ni på en enkel uppföljningsenkät.
 7. Alla deltagande skolor får diplom.

Senast uppdaterad: 4 oktober 2023