Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

VIP - Viktig Intressant Person

VIP står för Viktig Intressant Person och är en våldsförebyggande gruppkurs för dig med intellektuell eller psykisk funktionsvariation. Under kursen pratar vi om självkänsla och relationer och övar på att vara tydliga med vad vi vill och att lära oss att förstå och tycka om oss själva.

Genom att bli medveten om dina känslor, träna på att sätta gränser och lära dig om våld kan det bli lättare att göra bra val för dig själv. Att dela dina åsikter och erfarenheter i grupp kan också leda till att du får bättre självkänsla och kan framhäva dina rättigheter bättre.

Kursens innehåll

VIP består av 12 gruppträffar där du träffar andra i en liten grupp tillsammans med två ledare. Kvinnor och män ses i separata grupper. Vi bjuder också på fika. 

Kursen består av många olika sorts övningar. Du kan få skriva, rita, läsa, lyssna, diskutera, se på film, eller göra charader eller rollspel. Du deltar i övningarna utefter din egen förmåga. Under tiden lär vi oss om olika teman som:

  • Känslor
  • Relationer
  • Våld
  • Val och konsekvenser
  • Jag som person
  • Kommunikation
  • Makt och maktlöshet
  • Mina rättigheter

Kursen kan se olika ut från grupp till grupp eftersom utbildningen anpassas efter gruppens och individens behov och förutsättningar. 

Förutsättningar för att gå kursen

Du ska vara 18 år eller äldre för att delta. Du som deltar bör inte samtidigt vara i krävande situationer så som flytt, byte av arbete, sorgearbete eller vara i pågående behandling. Har du beviljad daglig verksamhet eller sysselsättning deltar du i kursen under arbetstid och får samma hab-ersättning som vanligt.

Anmäl dig till VIP-kurser 

Vi kommer erbjuda kurser under hösten 2022 med start den 8 september. Därefter tillkommer fler kurstillfällen. VIP-kursen kostar ingenting och hålls i kommunhuset i Handen. 

Anmäl ditt intresse genom att maila oss så återkommer vi om du får en plats på kursen. 

vipkursen@haninge.se 

Senast uppdaterad: 5 oktober 2022