Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Entreprenörskap med tradition

Haninge är en klassisk entreprenörskommun, vars invånare är vana att bygga från två tomma händer. Under många hundra år har Haningebygden präglats av ett småskaligt företagande. Påhittigheten och andan att ”reda sig själv” lever i mångt och mycket kvar – men också förmågan att kunna se nya marknader och nya affärsmöjligheter.

Haninges närhet till storstaden har länge inneburit möjligheter till expansion och utveckling. Samtidigt präglas Haninge av stora glesbygdsområden, inte minst bland öarna i havsbandet. En till viss grad isolerad tillvaro ställer krav på egna påhittigheter och innovationer. Därför kan man i Haninge möta tusenkonstnärer med inriktningar som varierar allt efter säsong – entreprenörer som exempelvis driver sjömack och båttaxi för att under vinterhalvåret växla över till charkuteritillverkning eller import av fjärran handelsvaror.

Man brukar tala om Haninge-andan. Den präglas just av överlevnadskonsten – att kunna se möjligheter och kunna bredda sina erbjudanden. Men den präglas också av en inställning att hålla ihop, att bygga något tillsammans.

Samverkan sedan urminnes tider

Redan på 1800-talet gick många Haningebor ihop för att dryga ut inkomsterna från jordbruket. En servicenäring i form av tvätterier föddes och här fanns klara incitament till samverkan – någon hade vattendrag på sina marker, en annan hade lämpliga torklador. Haninges klara lantluft och det rena vattnet i åarna kom att skapa en ny efterfrågan bland storstadsborna. Under 1920-talet fanns omkring 140 tvätterier runt om i Haninge och en betydande del av den arbetsföra befolkning var engagerade i näringen.

Av tvätterierna ser vi inte mycket idag. Däremot har servicenäringen bestått. Skärgårdens besöksmål ger sedan länge utkomst till bland annat krogar, hotell och transportföretag. Och på fastlandet har många nya verksamheter upplevt expansion – allt sedan byggboomen kom igång på 50- och 60-talet, då Haninge gick i bräschen för att bygga bostäder åt en växande storstadsregion.

Med utgångspunkt från Haninge når du nya spännande marknader

  • Haninge är regional kärna på den expansiva halvön Södertörn, med åtta kommuner och över 400 000 invånare. En sjättedel av Södertörns 30 000 företag finns just i Haninge.
  • Inom bara några mils radie når du en marknad som står för en tredjedel av svensk ekonomi.
  • Till Stockholm tar det bara 20 minuter med pendeltåg, och lika snabbt går det med bilen.
  • Till Bromma flygplats åker du med bil på cirka 30 minuter, till Arlanda på under timmen.
  • Med den nyutbyggda motorvägen tar du dig till Nynäshamn och storhamnen i Norvik på mindre än en halvtimme. Här förbereds just nu för nya möjligheter att sjövägen nå spännande marknader såväl i Europa som i Ryssland.

Senast uppdaterad: 6 april 2018