Naturvård och biologisk mångfald
Målet för kommunens naturvårdsarbete är att naturvärden, biologisk mångfald och ekosystemtjänster ska bevaras och utvecklas. Vi vill också sprida kunskap och förståelse för naturen och samtidigt underlätta för människor att komma ut och njuta i skog och mark.
Vi behöver naturen
Naturens resurser ger oss människor rent vatten, mat, skydd mot översvämningar och stormar, samt många fler tjänster. Utan naturens resurser överlever vi inte. Avgörande för naturens förmåga att säkerställa tillgången på naturresurser är att det finns stabila och välfungerande ekosystem som kan hantera störningar som till exempel sjukdomsangrepp hos djur eller växter, olika miljökatastrofer eller allvarliga utsläpp. Om det finns både en genetisk och artmässig variation av djur och växter så har naturen bättre förutsättningar att klara av sådana störningar.
Därför behöver vi bevara den biologiska mångfalden
Ju större den biologiska mångfalden är, desto bättre rustad är människan att möta framtidens utmaningar i form av exempelvis ett ändrat klimat. Att bevara och utveckla biologisk mångfald är avgörande för att långsiktigt garantera välfungerande ekosystem vilket i förlängningen är en förutsättning för människans fortsatta överlevnad.
Läs mer om den biologiska mångfalden i Haninge
Haninge näst bästa naturvårdskommun i länet 2018
Det visar en omfattande enkät från Naturskyddsföreningen från 2018 som mäter naturvårdsarbetet i Sveriges kommuner. 210 av Sveriges 290 kommuner svarade på enkäten och totalt kom Haninge på nionde plats. Förra gången undersökningen genomfördes var 2014 och då kom Haninge på 42:a plats.
Förklaringarna till det stora lyftet är bland annat kommunens satsning på inventering och kartläggning av naturvärden och ekosystemtjänster, olika naturvårdsprojekt samt utvecklandet av styrdokument som naturvårdsplan och klimat- och miljöpolitiskt program.
Naturvårdsplan för Haninge kommun
Foto: Svante Joelsson
Södertörnsekologerna
Haninge ingår tillsammans med tio andra kommuner i samarbetet Södertörnsekologerna. Kommunernas ekologer, biologer och naturvårdare ingår i samarbetet.
Södertörnsekologerna började sin verksamhet 1990 med en inventering av naturmiljöer i Södertörnsområdet med förutsättningar för hotade växter och djur. Under åren därefter har ett stort antal kommunövergripande naturinventeringar genomförts i Södertörnsekologernas regi.
Vattenplan i Haninge kommun
Andra webbplatser
Senast uppdaterad: 5 juli 2024