Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Biologisk mångfald i Haninge

Biologisk mångfald innebär att naturen är rik på variation – att det finns många olika typer av natur, många olika arter och en genetisk variation inom varje art. Det handlar om vilda växter, djur och svampar och deras livsmiljöer, men också om odlade växter.

Flicka springer i högt gräs med en insektshåv i handen Foto: Tomas Södergren

I Haninge jobbar vi på olika sätt för att främja den biologiska mångfalden i kommunen. Här hittar du några av alla dessa fina projekt.

Vi har en gräsklippningsstrategi som innebär att vi på olika platser i kommunen sparar gräset så att det kan gå i blom för att gynna våra viktiga pollinerare. 

Ett annat projekt är den populära Blomsterhinken inklusive jord och en fröpåse som delades ut under våren till invånare i kommunen. Tanken med den är hjälpa invånare på traven att på ett enkelt sätt bidra till den biologiska mångfalden genom att så fröna i blomsterhinken, vattna och ställa ut på sin balkong. För att locka dit bin, humlor och andra viktiga pollinerare och förse dem med mat. Helt enkelt att gå från balkongbetong till blomsterfång och bjuda pollinerarna på fest i #blomsterhinken.

Även årets sommarblomsprogram syftar till att bidra till den biologiska mångfalden genom en blandning av småträd och buskar tillsammans med blommande perenner och sommarblommor i samma arrangemang. Detta skapar både en trädgårdskänsla och samtidigt livsviktiga miljöer för våra pollinerande insekter. 

Med växter som dessutom blommar vid olika tider under säsongen från många olika växtgrupper, stöttar vi våra pollinerande insekter hela säsongen. Genom att även plantera buskar och träd tillsammans med de blommande växterna hjälper vi också fåglarna med bär, frukter och fröer. Allt för att gynna och bidra till en ökad biologisk mångfald.

I Höglundaparken i Jordbro finns Köksträdgården som är ett utekök med sittplatser, grillar och planteringar. De upphöjda planteringsbäddarna är fyllda med olika växter där buskar, klätterväxter och perenner bidrar med vacker blomning som lockar bin, humlor och fjärilar. De flesta växterna har ätliga delar där knoppar, blad eller blommor kan lagas till smakrika rätter, krydda den grillade maten eller dekorera en fräsch sallad. Flera av buskarna ger goda bär och söt frukt.

Senast uppdaterad: 8 juli 2024