Haninge arkitekturpris

Haninge är en av de största och snabbast växande kommunerna i Stockholm och är utsedd till en av åtta regionala stadskärnor i länet. Vi bygger en ny stadskärna, en ny företagspark och en mängd nya bostäder. Genom Haninge arkitekturpris vill vi skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt, samt uppmärksamma god arkitektur i Haninge.

Illustration för Haninge arkitekturpris Foto: Haninge kommun

Var med och påverka vilka projekt som blir nominerade till Haninge arkitekturpris

Har du en favoritbyggnad, ett torg, en lekplats eller någon annan plats i Haninge som du tycker har blivit väldigt bra? Så bra att du tycker det bör inspirera andra och ha en möjlighet att vinna Haninge arkitekturpris? Om ditt favoritobjekt har färdigställts under perioden 2018-2020, så kan du nominera det till Haninge arkitekturpris.

Den 3 maj startar nomineringsperioden till årets finalister till Haninge arkitekturpris. Du kan nominera ditt favoritobjekt här på sidan via ett formulär fram till den 18 juni.

Sedan kommer en jury utifrån de nominerade bidragen att utse tre bidrag som går till final och som har chans att bli tilldelade Haninge arkitekturpris. 

Röstningsperioden för att utse en vinnare bland de tre finalisterna startar i september. Röstningen sker via ett formulär på denna sida. En slutlig vinnare utses i början av november. Prisutdelning till årets vinnare sker under stadsbyggnadsnämndens sammanträde i november.

Nomineringsformulär Haninge arkitekturpris
Välj kategori*

* Alla fält är obligatoriska och måste fyllas i för att din nominering ska skickas iväg. Du har gjort rätt när du omdirigeras till en tacksida efter att du har skickat iväg din nominering

Så här går tävlingen till

1. Mellan den 3 maj och 18 juni går det att nominera en byggnad, anläggning eller offentlig plats. Nominering sker via formulär här på denna sida.

2. Stadsarkitekten kontrollerar och väljer ut sex nominerade utifrån kriterierna:

  • Högst tre år gammal
  • Placerad och utformad med god anpassning till miljön
  • Ett tillskott i Haninge kommuns kulturmiljö

3. Utifrån de sex nominerade bidragen väljer en jury ut tre nomineringar som går vidare till final. Perioden för röstning är under september 2021. Röstning sker via ett formulär på denna sida.

4. Vinnaren av Haninge arkitekturpris 2021 tillkännages i november.

5. Prisutdelning sker på stadsbyggnadsnämndens sammanträde i november.

Om Haninge arkitekturpris

Mellan 2013-2018 delades priset Årets Haningebyggnad ut av stadsbyggnadsförvaltningen. Årets Haningebyggnad var en utmärkelse som premierade byggnader, tillbyggnader eller offentliga platser. Syftet med priset var att lyfta fram arkitektur och värdet av kvalitet i stadsbyggandet. Priset delades ut varje år.

2018 fick priset ett nytt namn – Haninge arkitekturpris. Till Haninge arkitekturpris kan byggnader, tillbyggnader och offentliga platser nomineras. Priset ska bidra till att nomineringar i olika kategorier kommer in vilket skapar en variation bland nomineringarna. Vidare ska priset även uppmuntra till att skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt och även främja god arkitektur i Haninge. Priset delas ut varje år.

Juryn för Haninge arkitekturpris består av:

  • stadsbyggnadsnämndens ordförande samt andre vice ordförande
  • förvaltningschef stadsbyggnadsförvaltningen
  • planchef stadsbyggnadsförvaltningen
  • stadsarkitekt stadsbyggnadsförvaltningen
  • representant från kultur- och fritidsförvaltningen

Kontakt

Andreas Paulson
Stadsarkitekt
andreas.paulson@haninge.se

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 3 maj 2021