Haninge arkitekturpris 2020

Haninge är en av de största och snabbast växande kommunerna i Stockholm och är utsedd till en av åtta regionala stadskärnor i länet. Vi bygger en ny stadskärna, en ny företagspark och en mängd nya bostäder. Genom Haninge arkitekturpris vill vi skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt, samt uppmärksamma god arkitektur i Haninge.

Illustration för Haninge arkitekturpris Foto: Haninge kommun

Nu är vinnaren utsedd till Haninge arkitekturpris 2020

Av de tre finalisterna i tävlingen Haninge arkitekturpris är det Brf Slänten i Vega som står som vinnare efter räkningen av rösterna. De två andra finalisterna var Ornö skola och Vega park 3 och torg.

– Med Brf Slänten har Vega fått ett uttrycksfullt kvarter som välkomnar besökarna till den nya stadsdelen. Kvarteret ”skapar ett tydligt stadslandskap mot Vega Allé samtidigt som det fint möter naturen och slänten”. SPG har tillsammans med BSK arkitekter skapat ett kvarter som både refererar till arkitekturhistorien och stenstaden men också med samtiden och ett framväxande Vega – mellan stad och natur, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt Haninge kommun, om årets vinnare.

Tävlingen inleddes under försommaren där allmänheten fick nominera en byggnad eller plats till tävlingen. Juryn valde sedan ut tre finalister utifrån tävlingens kriterier. Röstning pågick under oktober månad via formulär på denna sida samt även via Haninge kommuns facebook.

Brf Slänten - Vinnare av Haninge arkitekturpris 2020

Kategori: Nybyggnad
Byggaktör: SPG
Totalentreprenör: Box Bygg AB
Arkitekt: BSK arkitekter AB, Petter Aaro, Elisabeth Thorén, Maria Calogerópulos
År: 2019

Motivering

Ett kvarter med ett uttryck som kopplar både tillbaka till arkitekturhistorien men också har ett unikt uttryck. Detaljer som ger karaktär och variation på det långsträckta kvarteret. Husen skapar ett tydligt stadslandskap mot Vega Allé samtidigt som det fint möter naturen och slänten och de gamla träden bakom kvarteret. Den strikta fasaden mot gatan kontrasterar mot den mer upplösta fasaden mot baksidan med generösa balkonger mot naturen. Här har du staden och naturen på första parkett.

Ornö skola - finalist 2020

Kategori: Nybyggnad
Byggaktör: Tornberget
Arkitekt: Klark Zenit arkitekter
År: 2019-2020

Motivering

I känslig kulturmiljö där själva gårdsbildningen varit viktigast, har en ny skolbyggnad ersatt den före detta skolan. Förutsättningen var att utgå från den gamla skolans placering, form och material men med en samtida gestaltning anpassad efter verksamheten. Men den nya byggnaden kan många kommande generationer fortsätta att gå i skolan på samma plats i en bevarad och uppdaterad kulturmiljö.

Vega park 3 och torg - finalist 2020

Kategori: Byggnad, anläggning
Byggaktör: K2A
Arkitekt: Reflex arkitekter hus, Nova Mark torg
År: 2019

Motivering

I slutet på Vega Allé ligger några kvarter med en fin variation av material, det är olika typer av värmebehandlad och målad panel samt inslag av puts. Husen samlar sig runt fina gårdsrum och det nya lilla torget som med Wofflans stenugnsbageri blivit en nod inte bara för Vega-borna utan långt utanför. Det är husen längs Vega allés södra sida som är nominerade till priset. Med sina träfasader med markerade bottenvåningar där en djupare panel skapar en tydligt markerad sockel. Ovanpå skapar stora fönster, indrag och balkonger och en fin färgsättning, hus med en tydlig identitet i samklang med landskapet.

SÅ HÄR GÅR TÄVLINGEN TILL

1. Fram till den 15 juni går det att nominera en byggnad, anläggning eller offentlig plats.

2. Stadsarkitekten kontrollerar och väljer ut sex nominerade utifrån kriterierna:

  • Högst tre år gammal
  • Placerad och utformad med god anpassning till miljön
  • Ett tillskott i Haninge kommuns kulturmiljö

3. Utifrån de sex nominerade väljer en juryn ut tre nomineringar som går vidare till final. Perioden för röstning är oktober 2020. Röstning sker via ett formulär på denna sida.

4. Vinnaren av Haninge arkitekturpris 2020 tillkännages i november.

5. Prisutdelning sker i november.

Kontakt

Andreas Paulson
Stadsarkitekt
andreas.paulson@haninge.se

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 1 december 2020