Energiverkstan 2021

Vi människor står idag inför en enorm utmaning – att motverka klimatförändringarna och hålla den globala temperaturökningen under 2° C. För att göra det behöver vi ställa om till en hållbar utveckling och balansera vår efterfrågan på jordens ändliga resurser mot ekosystemens faktiska tillgångar. Låter det snudd på omöjligt? Bara lugn, vi behöver inte hantera utmaningen på egen hand.

Till vår hjälp har vi dels en mängd forskning och politiska överenskommelser på allt från global till kommunal nivå samt en internationell ungdomsrörelse som vill förmå politikerna att lyssna på forskarna i ämnet. Här i Haninge kommun har vi även flera konkreta klimatsmarta tips från engagerade femteklassare som tävlar i årets upplaga av Energiverkstan!

Årets upplägg

Varje år bjuder vi in Haninges femteklassare till Energiverkstan. Så även i år, även om upplägget ser annorlunda ut på grund av pandemin.

Energiverkstan är ett skoltema om klimat och energi knutet till läroplanen i ämnena kemi, fysik, teknik och hem- & konsumentkunskap. I temat pratar vi om hur livsstilen – maten vi äter, bostäderna vi lever i, kläderna vi bär, intressena vi har, transportmedlen vi färdas i – hänger ihop med vår klimatpåverkan.

2021 års upplägg ser ut så här:

Först gör klassen ett lärarlett förberedelsearbete, därefter följer en interaktiv webbsändning med oss på Miljöverkstan, och som avslutning bygger klassen klimatsmarta modeller till Energiverkstans tävling.

Förberedelsearbetet i klassen görs med stöd i material som ni får av oss i anslutning till lärarträffen 9 februari. Här finns bland annat mål om att eleverna lär sig begrepp så som fossilt bränsle och växthuseffekten, och hur energi och klimat hänger ihop.

Under webbsändningen vecka 9 går vi igenom delar av det eleverna lärt sig och skickar med ytterligare kunskaper, samt ger vi eleverna tävlingsuppdraget av Agent K. Webbsändningen sker via Teams där läraren kopplar upp på storskärm så att klassen ser.

OBS! Eleverna interagerar under sändningen genom att besvara mentometerfrågor. De behöver därför ha tillgång till varsin digital enhet (internetanslutna läsplattor/telefoner/datorer).

Efter vi har gått igenom teorin så är det upp till eleverna att gruppvis planera och bygga små modeller av återvinningsmaterial som visar en klimatsmart idé och dessa ingår i en deltävling som sker klassvis. Agent K kommer att berätta mer om uppdraget på slutet av vår webbsändning.

Energiverkstan är förstås gratis för alla Haninge kommuns skolor.

Tävlingen - Haninges mest klimatsmarta tips!

Varje klass lämnar in alla sina klimatmodeller till Miljöverkstan, Rudanvägen 45 (senast den 19e mars).

På grund av Coronapandemin har vi i år tvingats göra några förändringar kring tävlingen och prisutdelningen. Den traditionella utställningen av modeller på Kulturhuset i Handen kan inte genomföras p.g.a. pandemin och all röstning från allmänheten sker i år via sociala medier.  

Därför kommer modellerna att fotograferas i vår studio, och laddas upp på Miljöverkstans instagramkonto @miljoverkstan_haninge samt på Haninge kommuns Facebooksida. Då kan du vara med och rösta fram din favoritmodell under vår deltävling, genom att gilla en bild/klimatsmart modell.

Röstningen öppnar dagen innan Earth Hour 2021 och pågår den 26e mars kl 12.00 – 30 mars kl 12.00. 

Det bidraget i varje klass som får flest röstar under deltävlingen går vidare till finalen, där en jury utser en vinnare, andra plats och tredje plats. Juryn består av tre klimat- och miljöexperter och kommer att offentliggöras i samband med omröstningen. Priserna består av ett bidrag till klasskassan för 1:a-, 2:a- och 3:e-pristagaren. Resultatet meddelar vi redan på eftermiddagen den 31e mars.

Prisutdelningen är under utveckling men sker med stor sannolikhet på skolorna där Miljöverkstan träffar de tre segrande klasserna. 

Till Miljöverkstans Instagram >

Frågor? Kontakta therese.safstrom@haninge.se 08 - 606 96 23

 

 

Senast uppdaterad: 19 mars 2021