Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

"Din bror & din syster" ska stärka ungdomar

I Haninge började fältassistenter, skolpersonal och fritidsledare våren 2023 arbeta med en ny samtalsmetodik kallad ”Din bror & din syster”. Metodiken ska stärka ungas förmågor och skapa relationer mellan barn och unga. Fältassistenter, fritidsledare och skolpersonal är samtalsledare i projektet.

Tre ungdomar Foto: Haninge kommun

Våren 2023 var fältassistenten Marc Linderos en av flera samtalsledare för barn i årskurs 5–6 i Jordbro. Med hjälp av en ny samtalsmetodik ”Din bror & din syster” vill projektet hjälpa barn och unga till att bättre klara av skola, sociala kontakter och utmanande situationer genom att stärka barnens nyckelfärdigheter.

Våga gå din egen väg

Varje vecka läggs fokus på ett tema, exempelvis samtycke, acceptans, känslor och bemötande. Ledarna berättar om temat, men barnen får också reflektera mycket själva och dela med sig till gruppen.

– Vi vill att barnen ska våga tro på sig själva, att de inte ska låta andra styra deras tankar och drömmar om framtiden. Vi vill att de ska våga säga nej, att de ska se vad som inte är bra för dem i vardagen och våga gå en egen väg, berättar Marc Linderos.

Bred anslutning av vuxna samlas för att stötta barnen

Barnen träffas i mindre grupper en gång i veckan under ledning av samtalsledarna som är fältassistenter, skolpersonal eller fritidsledare. Ledarna har i samband med träffarna haft för- och eftersnack för att hela tiden kunna vidareutveckla och förbättra verksamheten. De menar att barnen verkligen vuxit under perioden, även de mer tystlåtna har med tiden vågat ta mer plats. Förhoppningen är att barnen tar med sig erfarenheterna från samtalen när de sedan börjar högstadiet.

Senast uppdaterad: 29 januari 2024