Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Natur- och kulturguidningar

Haninge har en fantastisk och omväxlande natur med höga natur- och kulturvärden. För att du ska få möjlighet att uppleva och lära dig mer om Haninges natur- och kulturmiljöer arrangerar kommunen guidningar för allmänheten. Dessa sker ofta i samverkan med andra aktörer.

Program 2023 Tyresta nationalpark

Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta by är öppet tisdag–söndag kl 10.00–16.00

Naturum är ett besökscentrum för Tyresta nationalpark och här börjar många vandringsleder som tar dig till gammelskogen. På naturum kan du få information om naturen och vad som finns att se och göra i området. I naturums utställning kan du lära dig mer om Sveriges nationalparker, se ett bildspel eller utforska den lilla butiken med naturböcker med mera. Via naturum kan du boka egna guidade turer för skolklasser, föreningar, kompisgäng eller arbetskamrater. Naturums lokaler erbjuder också enklare konferensmöjligheter. www.sverigesnationalparker.se/tyresta , info@tyresta.se

2-3 september

Svampens dag - utställning och exkursion
Efter regn kommer svamp! Missa inte detta fantastiska tillfälle att lära dig mer om våra matsvampar!

Utställning med fokus på matsvamp
Lördag-söndag  kl 11.00-16.00. Gratis!

Svamputställning och experter på plats hela dagen i naturum. Svampkonsulent Lotta Ekberg och Lena Gustavsson visar upp och berättar om våra bästa matsvampar - och de vanligaste förväxlingssvamparna. Du får också hjälp att artbestämma dina egna svampfynd (obs - riktiga exemplar, ej bilder).
 
Svampvandring
Lördag och söndag kl 10.30-12.o0. Pris 200 kr. Samling vid naturum. Föranmälan till info@tyresta.se. Max 25 deltagare.

Vi ger oss ut till skogs med korgar med siktet inställt på matsvampar!

Söndag 3 september

PROGRAM: Spelmansstämma
 Spelmansstämma på Dahlgrensgården vid Caféet i Tyresta by. Spel och dans utlovas! Arrangeras av ABF Södertörn m fl.

Stämman kulas in kl 13.00 och därefter allspel. Visstuga, buskspel och scenprogram! 

Evenemanget är gratis! Ingen anmälan krävs. 

Lördag 9 september

Tyresta 30 år - Bioblitz i urskogen!
Tyresta firar 30 år som nationalpark och vi uppmärksammar en av anledningarna till att området idag har Sveriges starkast skydd - urskogens stora artrikedom!
Om upplevelsen

En bioblitz är en insamling av så många arter som möjligt! Bioblitzen pågår bara under en dag och inom ett begränsat område i nationalparken, strax intill Tyresta by.

Under dagen kommer experter inom olika artgrupper finnas på plats. Alla är välkomna att följa med på olika exkursioner som pågår hela dagen - du behöver inte vara expert. Men du som besökare har chans att bidra med dina ögon och öron och själv lära dig mer om blommor, fåglar, skalbaggar, mossor och mycket mer.

På vår "basecamp" vid huvudentrén sammanställer vi inrapportering av arter. Här kommer det också finnas aktiviteter för hela familjen, som tävlingar, quiz och pysselbord, där du får skapa din alldeles egna art med namn och olika superkrafter.

Tider för exkursioner under Bioblitz. Samtliga exkursioner startar vid Tyresta by. Kläder efter väder. Flera av turerna kommer att gå i obanad terräng och stövlar rekommenderas. Antalet deltagare kommer att vara begränsat, så anmäl dig innan till info@tyresta.se om inte annat anges. Allt är gratis!

Fåglar kl 08.00-14.00
Mossor kl 10.00-13.00. Föranmälan till e-post: mape57@hotmail.se
Kärlväxter kl 13.00-16.00
Svampar 11.00-13.00
Rödlistade arter (ej bestämt)
Skalbaggar 10.00-12.00

Medverkande föreningar och personer under Bioblitzen:

Stockholms ornitologiska förening
Mossornas vänner med Kristoffer Hylander
Botaniska sällskapet i Stockholm
Stockholms svampvänner
Naturskyddsföreningen i Haninge
Stanislav Snäll (skalbaggsexpert)
Bioblitzen arrangeras av naturum i Tyresta. Och  som av en händelse uppmärksammas även denna dag att Sverige fick sitt första naturum 1973. 50-årsjubileet uppmärksammas av Sveriges naturum över hela landet!

Är du intresserad av att delta? Hör av dig till oss på info@tyresta.se.

Söndag 17 september

PROGRAM: Skogsbad
Nu finns möjlighet att prova på skogsbad i Tyresta. Att vara ute i naturen kan hjälpa oss att stärka både kropp och själ.
Om upplevelsen

Shinrin-yoku, japanska för skogsbad, är att vandra in bland träden, slappna av och bada alla dina sinnen i det gröna. Och använda naturen som medicin.

Ordet skogsbad är en direktöversättning av den japanska termen Shinrin-Yoku (森林浴) som betyder att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. Skogsbad är en kombination av mycket långsam vandring på mjuka stigar i park eller skog, med aktiviteter som kan öppna våra sinnen för att uppleva kontakten med naturen på ett nytt vis. När vi  ”skogsbadar” tillbringar vi alltså en tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med våra sinnen i en fördjupande kontakt och relation med den omgivande miljön.

Samarrangemang med certifierad natur - och skogsterapiguide Petra Ellora Cau Wetterholm.

Kostnad: 300 kr. Föranmälan till info@tyresta.se. Tider: 11.00-14.00

Senast uppdaterad: 20 september 2023