Natur- och kulturguidningar

Haninge har en fantastisk och omväxlande natur med höga natur- och kulturvärden. För att du ska få möjlighet att uppleva och lära dig mer om Haninges natur- och kulturmiljöer arrangerar kommunen guidningar för allmänheten. Dessa sker ofta i samverkan med andra aktörer.

Program 2020

HÖSTLOV i Tyresta 24/10-1/11

  • Tyresta superkrafter: Varje dag kl 10:15-11:15. Kostnad 50 kr/pers. För hela familjen. Vi ger oss ut i höstskogen och utforskar trädens superkrafter. Samling vid Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta by.

 

  • Eld och krabbelurer: Varje dag kl 13:00-14:00. Kostnad 50 kr/pers. Att tända en brasa och steka krabelurer är bland det mysigaste man kan göra i skogen! Kortare vandring med klurigheter och höstspaning väntar...För hela familjen. OBS! Begränsat antal platser. Hämta din biljett på naturum från kl 11:00 samma dag. Samling vid Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta by.

 

Lördagar i Tyresta

  • En levande lantgård: Lördagar kl 13:00-14:00. Gratis. Gårdens personal berättar mer om lantraserna på Tyresta gård, som rödkulla, roslagsfår och linderödssvin och deras arbete med Tyrestas kulturmarker. Passar alla åldrar. Samling vid Lanthandeln i Tyresta by.

 

Söndag 1 november kl 12:00-14:00

Åvaån - Öringens lekplats och yngelkammare.

I november vandrar de vuxna havsöringarna upp i vattendrag för att leka. Sverker Lovén och Oliver Karlöf från Stockholm stad berättar om öringens vandring från Östersjön till lekplatserna i Åvaån, i Tyresta naturreservat.

I Åvaån finns också en fiskfälla, där öringarna räknas. Här börjar guidningen och avslutas sedan uppströms där vi spanar på fiskarna och spåren de lämnar i ån.

Samling vid fiskfällan vid Åva, Åvavägen ca 10 km. Föranmälan till info@tyresta.se Kostnad 100 kr går till lokala fiskevårdsåtgärder och betalas på plats. Stövlar är bra att ha på sig!

Arrangör: Stockholm stad och Tyrestastiftelsen

 

Kontakt

Har du frågor kring någon av guidningarna eller funderingar kring Haninges natur och naturvård så är du välkommen att kontakta:

Tiina Laantee
Kommunekolog
08-606 7712
tiina.laantee@haninge.se

Kontakt för den här sidan: tiina.laantee@haninge.se

Senast uppdaterad: 23 oktober 2020