Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tyresta nationalpark och naturreservat

Tyresta är Haninges vildmark och urskog och en av Sveriges största urskogar söder om fjällen. Här finns flera hundra år gamla tallar, trolska skogssjöar och doftande myrmarker. Här kan du bada i någon av skogssjöarna, tälta, gå guidade turer och ladda batterierna med skogsbad.

Promenad med hund i Tyresta Promenad en fin sommardag i Tyresta nationalpark. Foto: Johan Gustafsson

Tyresta by är huvudentré till nationalparken. Där möts du av naturum Nationalparkernas hus och den gamla bondbyn med kafé, raststugor, grillplats och B&B.

Skogsbad, guidade visningar och Naturrum

I Tyresta nationalpark och naturreservat finns det mycket att upptäcka! 

  • Följ någon av vandringslederna. Några passar hela familjen – inklusive barnvagnen – och några passar skogsvana äventyrare. Avsluta med ett dopp i någon av de vackra skogssjöarna.
  • Ta ett skogsbad och låt skogen vara din terapeut. Shinrin-Yoku, japanska för "skogsbad", är att långsamt vandra in bland träden på mjuka stigar, dra några djupa andetag, sakta ned och ta in skogsatmosfären med alla sinnen för att uppleva kontakten med naturen på ett nytt vis. När vi ”skogsbadar” tillbringar vi alltså en tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med våra sinnen i en fördjupande kontakt och relation med den omgivande miljön.
  • Boka en guidad visning och lär dig mer om den unika urskogen.
  • Hälsa på kor, får, hästar, ankor och grisar på bondgården Tyresta gård.
  • Besök Naturrum i Tyresta by där du kan se utställningar och lära dig mer om vad som finns att uppleva i Tyresta.
  • Stensjön, Bylsjön och Långsjön är några av de vackra skogssjöarna som går utmärkt att bada i.
  • År 1999 brann en del av nationalparken. Idag är brandområdet en attraktion. Många växter, insekter och djur gynnades av branden.

Äta och sova i Tyresta

Ta med picknick och grilla vid någon av grillplatserna (om det inte är eldningsförbud). Fika eller ät lunch i caféet i Tyresta by. Här finns också mycket gott att fylla ryggsäcken med om du ska ut på vandring. proviantera godsaker till picknicken i lanthandeln i Tyresta by. Förläng äventyret genom att tälta i nationalparken.

 

Tid för återhämtning vid vattnet i Tyresta.Tid för återhämtning vid vattnet i Tyresta. Foto: Johan Gustafsson

Mer om Tyresta nationalpark och naturreservat

Senast uppdaterad: 7 juni 2023