Promenadstråk för alla

På flera platser i Haninge finns promenadstråk i naturen där det är lätt att ta sig fram, både med rullstol, permobil och barnvagn.

Barnvagnsslingan i Tyresta by

Populära barnvagnsslingan i Tyresta nationalpark är lätt att gå och tillgänglig även för rullstol med ledsagare och för permobil och för dig med barnvagn. Slingan är 5 km lång och startar vid P-platsen i Tyresta by och följer sedan vägen mot Bylsjön där den ansluter till Sörmlandsleden som den följer tillbaka till byn. Du som går slingan passerar två eldningsplatser på vägen, den ena vid Bylsjöns strand.

Slingrande vackert

Från Bylsjön längs Sörmlandsleden till Tyresta by är det slingrande vackert, lättgånget och vilsamt i den bitvis grov- och högstammiga skogen. Tänk på att de träbroar och spänger som finns kan bli hala vid regn och väta.

Om du är ledsagare till någon med rullstol: gå gärna motsols – då slipper du uppförsbacken i början av slingan. Backen blir – om du går åt andra hållet – istället en nedförsbacke.

Skutans gård

Du som är intresserad av fåglar kan ägna dig åt fågelskådning inte bara i Tyresta, utan också vid Skutans gård. Här finns en stig som är 330 meter lång och som går till ett fågeltorn. Dessutom finns en grillplats.

Föreningen Skutans gård har får, katter, kaniner, höns, marsvin, hästar, åsnor och en minigris. Här kan du också rida.

Maxingeslingan

I Rudans friluftsområde och naturreservat hittar du den populära Maxingeslingan vid Nedre Ruda-sjön. Slingan har en hård yta som lätt att gå på och tillgänglig även för rullstol, permobil och för dig med barnvagn. Det finns några branta backar, så det kan vara svårt att ta sig runt hela slingan utan ledsagare. Utmed slingan finns många sittbänkar att vila på.

Det att finnas en badramp i Nedre Rudan avsedd för funktionshindrade.

Du som gillar att fiska kan passa på att göra det här. Här finns grillplatser och en fiskebrygga som är anpassad för funktionshindrade. Vill du gå med i en fiskeklubb? Kontakta Lilla fiskelyckan som är en klubb för alla, unga som gamla, amatörer som proffs.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 12 maj 2020