Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tillgängliga promenadstråk för alla

På flera platser i Haninge finns promenadstråk i naturen där det är lätt att ta sig fram, både med rullstol, permobil och barnvagn.

Man med barnvagn. Maxingeslingan vid Rudans friluftsområde. Foto: Peter Malmrup

Maxingeslingan i Rudans friluftsområde

I Rudans friluftsområde och naturreservat hittar du den populära Maxingeslingan vid Nedre Rudasjön. Slingan är tillgänglig även för rullstol, permobil och för dig med barnvagn. Det finns några branta backar, så det kan vara svårt att ta sig runt hela slingan utan ledsagare. Utmed slingan finns många sittbänkar att vila på.

Du som gillar att fiska kan passa på att göra det här. Här finns grillplatser och en fiskebrygga som är anpassad för funktionshindrade. 


Barnvagnsslingan i Tyresta by

Den populära barnvagnsslingan i Tyresta nationalpark är lätt att gå och tillgänglig även för rullstol med ledsagare, för permobil och för dig med barnvagn.

Slingan är 5 km lång och startar vid P-platsen i Tyresta by och följer sedan vägen mot Bylsjön där den ansluter till Sörmlandsleden som den följer tillbaka till byn. Du som går slingan passerar två eldningsplatser på vägen, den ena vid Bylsjöns strand.


Slingrande vackert längs Sörmlandsleden

Från Bylsjön längs Sörmlandsleden till Tyresta by är det slingrande vackert, lättgånget och vilsamt i den bitvis grov- och högstammiga skogen. Tänk på att de träbroar och spänger som finns kan bli hala vid regn och väta.

Om du är ledsagare till en person med rullstol: gå gärna motsols – då slipper du uppförsbacken i början av slingan. 


Fågelupplevelser vid Skutans gård

Du som är intresserad av fåglar kan ägna dig åt fågelskådning inte bara i Tyresta, utan också vid Skutans gård. Här finns en stig som är 330 meter lång och som går till ett fågeltorn. Dessutom finns en grillplats.


Grytholmsslingan på Muskö

Från campingen på Muskö går du den två kilometer långa slingan längs med vattnet. Just den här slingan kan vara lite besvärlig att gå om du har barnvagn.

Senast uppdaterad: 7 juni 2023