Rudans friluftsområde och naturreservat

I Rudans friluftsområde kan du både njuta av naturens lugn, träna, träffa vänner och uppleva kultur. Här hittar du vandringsleder och motionsspår, elljusspår samt en mountainbikeslinga men också spännande kulturmiljöer. Välkommen till vårt populära utegym, testa att spela frisbeegolf eller beachvolleyboll. På vintern är det perfekt att åka skidor i våra konstsnöspår och skridskor på isen. I Rudan finns också många grillplatser utspridda i området och spännande naturinformation.

Motionsspår och vandringsleder

  • Motionsspår (2,3 km, 5 km, 10 km, 15 km och 17 km)
  • Elljusspår (2,2 km)
  • Mountainbikeslinga (4,4 km, 5,5 km, 8,8 km och 15 km)
  • Vandringsleder (1,6 km och 1,7 km)
  • Kulturstig (3,4 km)
  • Maxingeslingan (1,7 km, tillgänglighetsanpassad slinga, belyst)

Omklädningsrum och bastu

Omklädningsrum med dusch och bastu finns i fristående byggnad i närheten av Ormteatern. Elektronisk nyckel till omklädningsrummet finns att köpa i receptionen på Torvalla sim- och sporthall.

Längskidåkning i konstsnöspår

Motionsspåren och elljusspåret spåras under vintertid för skidåkare. Är det ont om snö anläggs ett konstsnöspår. I dessa spår är det många som tränar inför Vasaloppet. De som vill åka skridskor kan göra det på Övre Rudasjön som plogas till skridskobana om vintrarna.

Läs mer om skidåkning och snöläget i Rudan skidspår.

Bada i Övre och Nedre Rudasjön

Du kan bada i både Övre- och Nedre Rudasjön. Vid Övre Rudasjön finns en stor brygga och en sandstrand och vid Nedre Rudasjön finns en badramp avsedd för personer med funktionsnedsättning. Det finns också klippor med stora solytor här.

För barnen – Vilsestigen och lekplats 

För de större finns en aktivitetsbana med allt från tunnel till balansgång. "Vilsestigen" lär barnen vad de ska göra om de skulle gå vilse i skogen.

I Rudans friluftsområde finns en låtsasgård med djur för de minsta – häst, ko med sin kalv, tre stora hönor och en tupp. Gungorna och karusellen är placerade på en färgglad gummimatta, som gör det möjligt att köra rullstol ända fram till redskapen.

Fiske i Nedre Rudasjön

I Nedre Rudasjön har du chans att få en regnbåge på kroken. Sjön är ett av Stockholms bästa fiskevatten för denna ädelfisk. Du måste ha fiskekort för att fiska i Nedre Rudasjön. Bryggorna är till för fiske. 

Lilla Fiskelyckan har tillsysansvar för Nedre rudan Sjön och i samarbete med Kultur- och fritid sätter ut cirka 1 500 kg ädelfisk i sjön. På vår och höst sätts också bäckröding och öring ut. I sjön finns även ett naturligt bestånd av abborre, gädda och vitfisk. Runt sjön finns sju kastbryggor som flugfiskare har företräde till.

Mete, spinn-, haspel- och flugfiske är tillåtet, men om vintern endast pimpelfiske. Fiske med flytring är tillåtet, men det är förbjudet att fiska från någon annan form av farkost som luftmadrass, kanot och roddbåt.

För information om försäljningsställen se lillafiskelyckan.se

Extra tillgänglighet 

Maxingeslingan

Maxingeslingan är ett tillgänglighetsanpassat motionsspår som går runt Nedre Rudasjön. Slingan har en hård yta utan rötter och hinder vilket gör den tillgänglig för rullstol, permobil och barnvagn. Det finns några branta backar vilket gör att det kan vara svårt att ta sig runt hela slingan utan hjälp om du använder manuell rullstol. Slingan startar och slutar vid Nedre Rudansjön och är 1,7 km lång. Slingan är belyst och utmed den finns det sittbänkar att vila på.

Bad och grillplats

I Nedre Rudasjön finns en badplats med en badramp avsedd för personer med funktionsnedsättning. Rampen gör det möjligt att gå ut i vattnet med hjälp av ledstänger, eller att ta sig ut med vattentålig rollator eller rullstol för att bada.

Vid stranden här finns grillplatser samt bord där det går bra att sitta även med rullstol.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 3 april 2020