Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ifous FoU-program: Vuxenutbildning på distans

Efter pandemin har efterfrågan på distanskurser blivit större. För att kunna erbjuda högkvalitativa kurser på distans, har Centrum Vux gått med i programmet Ifous - Vuxenutbildning på distans.

Syftet med programmet är att:

  • utveckla långsiktiga och forskningsbaserade arbetssätt
  • kontinuerligt utveckla didaktiska metoder och verktyg för att stärka vuxenstuderandes lärande och utveckling
  • minska avhoppen
  • höja kvaliteten på distansundervisning inom vuxenutbildning
  • utbyta erfarenheter och kunskaper med yrkesverksamma och forskare utgöra grund för gemensam kunskapsutveckling och bidra till forskningen inom området.

Programmet pågår från 2022 till 2025.

Metod

I programmet används metoden design forskning. Metoden bygger på att alla medverkande kartlägger olika delar av sina distanskurser och väljer sedan fokusområden som de ska arbeta med och utveckla i programmet.

Förändringarna dokumenteras, delas med andra under möten och seminarier, utvärderas och sedan uppdateras igen. Fokus ligger på att utveckla arbetssätt snarare än att testa någon undervisningsmetod eller resurs.

Samarbete

Programmet bygger på ett samarbete mellan forskare från SU, KTH, lärare från Centrum Vux och sex andra vuxenutbildningar (Gävle, Hultsfred, Mölndals stad, Storuman, Tyresö, Ålands landskapsregering).

Senast uppdaterad: 7 juli 2023