Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vanligt förekommande droger

Kommunens förebyggarteam, fältassistenter och polisen ser en ökad användning av vitt snus, e-cigaretter, lustgas och cannabis bland ungdomarna i Haninge. En tidig debut av tobak och alkohol har starka kopplingar till missbruk och användning av tyngre droger som cannabis. Din uppmärksamhet som förälder är oerhört viktig.

Tillsammans kan vi skapa de bästa förutsättningar för våra ungdomars välmående genom att sätta tydliga gränser och säga nej till tobak, nikotin, alkohol och andra droger.

Här har vi samlat information om droger som förekommer bland ungdomar och vad du som vårdnadshavare bör vara uppmärksam på:

Vitt snus

Vitt snus är populärt bland tonåringar. Produkterna marknadsförs ofta i sociala medier som ”tobaksfritt och hälsosamt” men innehåller höga halter av nikotin vilket är starkt beroendeframkallande. Sedan den 1 augusti 2022 är det en åldersgräns på 18 år för att köpa vitt snus.

Mer om vitt snus

E-cigaretter (vapes eller vaporizers)

E-cigaretter kallas vapes och kan se ut på många olika sätt. De kan ha olika former och färger. De innehåller inte tobak. Istället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin. När du drar ett bloss bildas en ånga av vätskan. Den kan du sedan blåsa ut som rök. Att röka e-cigaretter brukar kallas att vejpa. Det är en åldersgräns på 18 år för att köpa e-cigaretter och vätska till e-cigaretter.

Mer om e-cigaretter

Lustgas

Lustgas har blivit utbrett bland ungdomar. Lustgas säljs i små eller stora tuber och inhaleras genom ballonger. Lustgas ger ett kortvarigt rus. Lustgas är inte narkotikaklassat, vilket många ungdomar använder som ett argument - att det inte skulle vara farligt då det inte är olagligt. Det är ändå viktigt att känna till riskerna med att använda lustgas. Den främsta risken på kort sikt är syrebrist och allt vad det kan innebära. På lång sikt, vid regelbunden upprepad användning, finns risker för B12-brist som kan ge allvarliga symtom.

Mer om lustgas

Cannabis

Cannabis omfattar både hasch och marijuana. Det är en vanlig drog bland unga. Den är varken särskilt dyr eller svår att få tag på. Vår erfarenhet är att det är svårt för föräldrar att upptäcka att ens ungdom håller på med cannabis. Vi vet också att det är lättare att hjälpa till vid tidig upptäckt.

Mer om cannabis och andra droger i polisens skrift ”Föräldraskolan”

Senast uppdaterad: 9 juni 2023