Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Om vitt snus

Vitt snus är populärt bland tonåringar. Produkterna marknadsförs ofta i sociala medier som ”tobaksfritt och hälsosamt” men innehåller höga halter av nikotin vilket är starkt beroendeframkallande.

Händer som håller i en öppen dosa med vitt portionssnus. Foto: Mostphotos

Hur fungerar vitt snus?

Det vita snuset består av växtfibermaterial och innehåller höga halter av nikotin. Nikotin framställs av tobak och är beroendeframkallande. Vitt snus är ofta smaksatt med olika smaksatser för att locka yngre användare. 

Var säljs vitt snus?

I vanliga livsmedelsaffärer eller tobaksaffärer. Sedan den 1 augusti 2022 är det en åldersgräns på 18 år för att köpa vitt snus.

Risker med vitt snus

  • Det vita snuset innehåller höga halter av nikotin vilket är starkt beroendeframkallande. Studier visar att det finns risk att vitt snus kan ge kvarstående påverkan på hjärna och nervceller.
  • Munhåla och tandkött skadas vid användning.
  • Det finns en stark koppling mellan tobaksanvändning och användning av alkohol och narkotika. Detta beror troligtvis på att de ungdomar som provat cannabis har en tobaksvana sedan tidigare.

Senast uppdaterad: 9 juni 2023