Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Om e-cigaretter - vapes

E-cigaretter, så kallade vapes, är något som blivit populärt bland unga. Nikotinbruk i unga år ökar risken för att utveckla ett beroende av nikotin. Det ökar även risken för att testa och bli beroende av andra substanser.

e-cigaretter i flera färger och utföranden Vapes, vaporizers och e-cigaretter. Foto: Mostphotos

Att röka e-cigaretter kallas vaping från engelskans vaporizing och uttrycket vapes används för elektroniska cigaretter.

Hur fungerar vapes?

Vapes är elektriska apparater fyllda med e-vätska med eller utan nikotin som förvandlas till ånga. Bland unga är det vanligt att använda engångsvapes. Dessa innehåller upp till 1000 rökpuffar och innehåller alla delar för att använda produkten. Det finns även laddbara vapes med påfyllningsbehållare för e-vätska.

Produkterna har ofta ett utseende och smaksättningar som lockar unga. Exempel på smaksättningar är bubbelgum, körsbär, vattenmelon och mint. Utseendet kan påminna om en metallpenna, usb-minne eller powerbank. Att använda vapes med smak utan nikotin, är en inkörsport till vaping i yngre åldrar och ett sätt att normalisera och etablera bruk.

Ibland laddas e-cigaretter med olika cannabispreparat. Vissa produkter som säljs på nätet innehåller aktiva substanser från cannabis som CBD, THC eller HHC.

Var säljs vapes?

E-cigaretter får inte säljas till personer under 18 år. I undersökningar framgår att ungdomar under 18 ändå köper cigaretter och e-cigaretter i butik men majoriteten uppger att de får tag på cigaretter eller e-cigaretter på annat sätt. Ett exempel kan vara via butiker på nätet. Polis, skolor och fältassistenter får också information om att langning av vapes förekommer. Langarna säljer stora mängder vapes på vissa platser eller söker upp köpare i anslutning till skolor. Langarna är ibland inte mycket äldre än köparna. Langning via sociala medier förekommer också.

Riskerna med vapes

  • Ångan kan innehålla skadliga ämnen till exempel cancerframkallande aldehyder, irriterande ämnen och metaller.
  • Ångan kan innehålla hälsoskadliga partiklar.
  • Användning kan orsaka korttidseffekter på hjärtfrekvens och kärl.
  • Korttidsanvändning kan påverka andningsorganen till exempel genom irritation i lungor och munhåla.
  • E-vätskor med nikotin och söta smaksättningar utgör en större hälsorisk än e-vätskor som bara innehåller nikotin.

Källor: Stockholms stad skrift Värt att veta om vapes, Folkhälsomyndigheten, Kunskapssammanställning om e-cigaretter Göteborgs universitet och Länsstyrelsen Västra Götalands län.

Senast uppdaterad: 18 oktober 2023