Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Om Haninge

Handen är centralort i Haninge. Kommunen omges av Huddinge i norr, Tyresö i öster, Nynäshamn i söder och Botkyrka i väster

Rudan Rudan Foto: Fredrik Hjerling

Kontrast är ett ord som sammanfattar Haninge bra. Det är en ung kommun – grundad 1971 efter en sammanslagning av Västerhaninge och Österhaninge kommuner – och samtidigt är det en gammal plats, med anor som går tillbaka till vikingatid. Mångfald är också en bra benämning på Haninge. I kommunens befolkning finns alla generationer
väl representerade – så också en stor del av världens folk. Med en blandning av kulturer, bakgrunder och erfarenheter är Haninge en plats som har många spännande historier att förmedla.

Både tätort och glesbygd

Även i sin bebyggelse visar Haninge på charmfulla kontraster, där stort och nytt blandas med gammalt och småskaligt. Här finns både tätort och glesbygd – mer än två tredjedelar av kommunen består av skärgård med över 3 600 öar, kobbar och skär. Dalarö och Utö är två exempel på skärgårdssamhällen som inte bara lockar seglare från när och fjärran – utan också är hem för åtskilliga familjer och företag som söker en annan rytm och livsstil. Centralorten heter Handen och är regional kärna på det expansiva Södertörn. Här bjuds på en snabbt framväxande stadsbild – med pendeltågsstation, bussterminal och kulturhus. Här finns också köpcentrum med över 100 butiker, restauranger, bank och Systembolag.

En kommun på frammarsch

  • Haninge har över 97 000 invånare och drygt 7 000 företag.
  • Stormarknaderna ICA MAXI och Coop Forum samt Coca-Cola Drycker Sverige AB är några av de kända varumärken som etablerat sig i kommunen.
  • Haninge har en stark tillväxt och befolkningen växer med mellan 1300-1500 invånare/år och mellan 100-150 nya företag växer fram årligen i kommunen. 
  • Kommunen har 7 pendeltågstationer runt vilka kraftig tillväxt sker.

Senast uppdaterad: 9 maj 2023