Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Inte bara företagen trivs i Haninge

Skärgårdens Haninge bjuder på intryck från stormaktens dagar – flankerat av det klassiska riktmärket Dalarö Skans. Och på fastlandet finns fortfarande orörd mark som drar tankarna till en tid då bygden präglades av sitt lantbruk.

Skärgården utanför Dalarö skans, Dalarö Foto: Eva Simonson

Att en tredjedel av Haninges yta består av skärgård är kanske inte det första som slår besökaren i fastlandets tätorter. Men faktumet kvarstår – med 22 mil stränder, närmare 900 öar och tusentals kobbar och skär är havsbandet en dominerande faktor i Haninge. Skärgården är således ett starkt säljargument för kommunen. Men det riktigt unika kommer av kombinationerna och konstrasterna mellan sjö och land. vid sidan av havet kan Haninge stoltsera med en av de största orörda skogarna utanför fjällkedjan. Tyresta Nationalpark och naturreservat, med totalt 4 700 hektar mark, är en möjligheternas oas för alla som trivs i det fria. Utöver en djup urskog och vidsträckta ängsmarker väntar här badsjöar, motionsspår samt pittoreska Tyresta by med rödtimrade sörgårdshus, kaffeservering, grillplats och hästhagar.

Haninge – Rikt på fauna och flora

Naturupplevelserna slutar inte med Tyresta. Varje hörn av Haninge har sitt inslag av skog, sjö eller ängsmark – genomgående med en välbevarad flora och fauna. I kommunen finns t ex hälften av alla svenska vilda blomsorter. Och bland djurlivet märks Haninge för sina inte mindre än 250 olika fågelarter. Men om det är ett djur som sticker ut framför alla andra i Haninge så är det nog hästen. Med sina 2 000 hästar är Haninge en av Sveriges hästtätaste kommuner. Här finns välutvecklade förutsättningar för alla vänner av ridsport – inte minst genom såväl befintliga som planerade hästbyar, vilka erbjuder både boende, stallplats och ridbana inom området. På Fors Gård ligger en av Stockholmsregionens största islandshästgårdar, därtill finns i kommunen gott om träningsslingor och även ett antal trav- och fälttävlansbanor av hög nationell klass. Haninges vidsträckta slätter är inte bara en förutsättning för hästsport. Ett välbekant inslag är också de många högklassiga golfbanorna. Haninge har inte mindre än fem golfklubbar och sex golfbanor att erbjuda

Välbesökta utflyktsmål i Haninge

  • Tyresta Nationalpark, med Nationalparkernas Hus och Tyresta by.
  • Skärgårdssamhället Dalarö och fästningen Dalarö Skans.
  • Skärgårdsöarna Utö, Ornö, Muskö, Fjärdlång, Kymmendö, Huvudskär, Ålö, Rånö och Nåttarö.
  • Slotten Årsta och Häringe
  • Jordbrogravfältet -– Svealands största, näst efter Birka.
  • Rudans friluftsområde med frisbeegolfbana, fiske, bad, vandring och motionsspår.

Senast uppdaterad: 21 september 2015