Färdtjänst

Om du har svårt att åka med kollektivtrafiken kan du ansöka om färdtjänst. Rätten till färdtjänst regleras i färdtjänstlagen.

En äldre kvinna sitter i en bil Foto: Johnér

För att beviljas färdtjänst krävs att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafiken, att funktionsnedsättningen ska vara bestående (minst tre månader eller längre) samt att du är folkbokförd i Haninge. Färdtjänstintyg utfärdas av din behandlande läkare eller din husläkare. Vid ögonsjukdom och psykiatrisk sjukdom krävs ett läkarintyg från specialistläkare.

Så här går ansökan för färdtjänstutredning till

  • Ditt läkarintyg ska skickas till kommunens färdtjänsthandläggare. Observera att läkarintyget vid ansökan inte får vara äldre än tre månader.

  • När läkarintyget har inkommit kontaktar färdtjänsthandläggaren dig för ett personligt möte för ansökan och utredning av dina behov

  • Färdtjänsthandläggare skickar sedan alla handlingar till trafiknämnden i Stockholms läns landsting som fattar beslutet. Det är Stockholms läns landsting som meddelar dig beslutet.

För mer information kontakta färdtjänsthandläggare.

Ditt läkarintyg för färdtjänst skickar du till:
Haninge kommun
Färdtjänst
136 81 Haninge

Visste du att du enkelt kan beställa ledsagning från SL?

SL arbetar med målet att du som kan ta dig till en hållplats eller station också ska kunna resa med den allmänna kollektivtrafiken. Ta kontakt med SL för att fråga om tillgängligheten i kollektivtrafiken eller för att beställa ledsagning för resa i din kommun eller på annan plats i Sverige.

Ska du resa utanför länet?

När du behöver resa utanför länet ska du använda dig av riksfärdtjänst. 
Läs mer om Riksfärdtjänst och hur du ansöker

Kontakt för färdtjänst och riksfärdtjänst

Kim Warrnicke
08-606 85 66
kim.warrnicke-lundgren@haninge.se

Eva-Maria Brännerud
08-606 55 67
eva-maria.brannerud@haninge.se

Telefontider:

Måndag, onsdag och fredag: 9.00 - 10.00
Tisdag och torsdag: 13.00 - 14. 00

Senast uppdaterad: 18 maj 2022