Avloppsrening för företag
Företag och industrier i kommunen måste följa samma grundkrav som hushåll när det gäller avloppsvatten. Om verksamheten ger upphov till vatten med farliga ämnen behöver det renas innan det släpps vidare till det kommunala ledningsnätet.
Regler för industriellt avloppsvatten
Avloppsvattnet från en verksamhet ska vara behandlingsbart och får inte skada ledningsnätet eller reningsverket. Haninge kommun har lokala regler och riktlinjer som anger vilka krav som gäller för olika typer av industrier och verksamheter.
Exempel på verksamheter som omfattas
Det finns särskilda krav för bland annat:
- bilvårdsanläggningar
- bryggerier och dryckestillverkning
- energianläggningar
- färgindustri och måleriföretag
- laboratorier
- tandvårdsmottagningar
- sjukhus
- livsmedelsverksamheter.
Verksamheter som kan påverka människors hälsa eller miljön genom sina utsläpp klassas som miljöfarliga verksamheter. Vissa av dessa är anmälnings- eller tillståndspliktiga. Prövningen hanteras av Södertörns Miljö- och hälsovårdsförbund (SMOHF).
Fettavskiljare för restauranger och livsmedelsverksamheter
Fett i avloppsvattnet orsakar stora problem i ledningsnätet. Därför måste verksamheter som hanterar livsmedel – som restauranger, caféer, gatukök, pizzerior, bagerier och butiker – ha en fungerande fettavskiljare.
Senast uppdaterad: 12 december 2025