Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Dricksvatten

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Därför ställs höga krav på vattnets kvalitet. VA-avdelningen tar regelbundet vattenprover runt om i kommunen för att kontrollera att dricksvattnet i din kran uppfyller Livsmedelsverket krav.

Barn som leker med vatten i ett handfat Foto: Bildarkivet

I genomsnitt förbrukar en person som bor i tätorten ca 160 liter vatten per dygn, varav ca 10 liter går till dryck och matlagning. Övrig användning kan vara dusch, tvätt, spolning av toalett med mera. Hushållen är de stora vattenförbrukarna i samhället, även om mycket vatten behövs inom exempelvis industrin, i simhallar och inom servicesektorn.

Vattenprover, hårdhet och kvalitet

Årligen tas cirka 200 vattenprover.

Det som kontrolleras är:

  • Vattnets kemiska sammansättning
  • Om vattnet innehåller bakterier eller odlingsbara mikroorganismer
  • Ett dricksvatten kan enligt lagtexten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning respektive otjänligt.

Vattnets hårdhet

Det är vattnets innehåll av kalcium (Ca) och magnesium (Mg) som avgör hur hårt eller mjukt dricksvattnet är. Tvätt- och diskmedel ska doseras efter vilken hårdhet vattnet har där du bor. I Haninge är dricksvattnet mjukt till medelhårt. Vid mjukt vatten ska tvätt- och diskmedel doseras ytterst sparsamt. Kom även ihåg att använda miljömärkta produkter.

Vattnets hårdhet mäts i tyska grader, vilket skrivs °dH. Här nedan kan du se hårdheten på dricksvattnet i olika delar av kommunen.

  • Gudö, Vendelsö, Vega, Handen, Brandbergen, Jordbro, Västerhaninge, Årsta Havsbad: Mjukt, 4-5 °dH
  • Tungelsta: Medelhårt, 6-7 °dH
  • Dalarö: Mjukt, 4-5 °dH
  • Muskö: Mycket mjukt, 2 °dH

Vattnets kvalitet

Missfärgat vatten
Ibland kan det hända att dricksvattnet inte ser ut som vanligt. Detta är som regel helt ofarligt och övergående. Nedan följer en beskrivning av de vanligaste orsakerna. Om problemen trots allt kvarstår eller om ditt vatten luktar unket eller illa ska du ringa VA-jouren.

Brunt eller gult vatten
Det beror på att rost av olika orsaker kan följa med vattnet från ledningarna. En anledning kan till exempel vara att det gjorts ett ledningsarbete i närheten. Låt vattnet rinna i 15 minuter och kontakta sedan oss om vattnet fortfarande inte är klart. Normalt blir man inte sjuk av rost, men det är en teknisk störning som alltid bör åtgärdas. Tänk på att endast spola kallvattenkranen.

Vitt eller grått vatten
Fenomenet är vanligast på vintern när vattnet ut från vattenverket är som kallast och beror på att vattnet innehåller luft som bildar mikrobubblor när vattnet tappas upp. Fenomenet kan också uppstå efter att vattnet har varit avstängt, då luft förekommer i ledningarna. Om vattnet får stå en liten stund försvinner bubblorna. Helt ofarligt alltså.

Senast uppdaterad: 17 augusti 2022