Föräldrastöd

Att vänta barn och att vara förälder är en omvälvande tid i livet och det kan vara skönt att få prata med någon och få lite uppmuntran och nya perspektiv. Du som är förälder i Haninge kan få stöd och rådgivning kring ditt barn och din familj av kommunens föräldrarådgivare. Du kan besöka oss på plats eller prata med oss i digital form eller via telefon.

En liten hand och en stor hand håller i varandra Foto: Mostphotos

Att vara förälder är oftast en källa till värme, glädje och kärlek men kan också vara svårt och utmanande. Starka känslor väcks och det kan uppstå prövningar av olika slag. Därför erbjuder vi föräldrastöd genom individuella samtal och föräldragrupper till föräldrar och andra viktiga personer för barn från 0–18 år.

Samtalen kan handla om allt från att känna sig trött och otillräcklig som förälder till att förstå våra barns olika behov och intressen eller bara hur du kan få vardagen att gå ihop. Vi kan alla behöva stöd, uppmuntran och inspiration från andra för att förstå och hantera barns olika behov och intressen.

Vi på Föräldrastöd kan också vara behjälpliga genom att informera om samhällets olika funktioner och möjligheter till stöd. Vi har sekretess och besök och samtalen hos oss är kostnadsfria.

För dig som är nyanländ eller utrikesfödd

Våra brobyggare erbjuder stöd i ditt föräldraskap och information om samhället. Du kan få hjälp med praktiska frågor om till exempel din bostadssituation eller ekonomi. Du kan få hjälp att fylla i och översätta blanketter, upprätta ansökningar om exempelvis barnomsorg och stöd i kontakt med andra myndigheter.

För dig som är ny i Sverige finns även föräldraskapsprogrammen
Alla barn i centrum (ABC), Föräldraskap i Sverige och Älskade förbannade tonåring. Du erbjuds även föreläsningar om föräldraskap och om barns utveckling. Dessa utbildningar erbjuds digitalt.

Familjecentralen samarbetar med Biblioteken i haninge kommun

Familjecentralens brobyggare finns på biblioteken genom drop-in verksamheter för att informera om familjecentralen och möjligheter till föräldraskapsstöd samt att ge viss praktiskt stöd och samhällsinformation.

Brandbergens bibliotek

Fredagar kl. 10.00-12.00

Adress: Norra Kronans Gata 429, 136 60 Haninge

Jordbro bibliotek

Onsdagar kl. 13.30-15.00

Adress: Hurtigs Torg 2, 136 51 Jordbro

 

Kontakt

Föräldrastöd
08-606 81 63

Telefontider:
Måndag-tisdag och torsdag-fredag klockan 13.00–14.00

Brobyggare – för dig som är ny i Sverige
08- 606 49 48

08- 606 71 02

Besöksadress: Familjecentralen, Rudsjöterrassen 1, plan 8

Andra som ger stöd och råd till föräldrar

Rädda Barnens föräldratelefon
020-786 786

BRIS Vuxentelefon - om barn
0771-50 50 50

Senast uppdaterad: 7 februari 2023