Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Värna om vattnet

Toaletten är världens sämsta papperskorg! Skräp som spolas ner i toaletten kan orsaka stopp i ledningarna, försämra processen i våra reningsverk och skada miljön. Om du värnar om rent vatten i kran och hav ska du endast låta kiss, bajs och toapapper spolas ner i din toalett.

Skadligt för miljön

Reningsverken är byggda för att rena vattnet från fosfor, kväve och organiska ämnen men inte miljöfarliga ämnen som bensin, oljor, lösningsmedel, färgrester, mediciner och tungmetaller.

Dessa miljöfarliga ämnen fortsätter antingen vidare ut i våra sjöar och vattendrag, slår ut mikroorganismerna som ska rena vattnet i reningsverket eller fastnar i slammet, som annars skulle ha varit ett utmärkt gödningsmedel på våra åkrar. Miljöfarligt avfall och mediciner får inte slängas i papperskorgen utan lämnas till miljöstationen respektive till närmaste apotek (oavsett kedja).

Fett hör inte hemma i avloppet

Häller du matolja och fett i ditt avlopp kommer fettet att stelna i avloppsledningen och kan då orsaka avloppsstopp. Torka ur fettet i din stekpanna eller kastrull med hushållspapper och släng det i de vanliga soporna, innan du sköljer ur din stekpannan.

Större mängder fett kan du hälla i en brännbar behållare, till exempel en använd pappersförpackning med skruvkork eller en plastburk med plastlock. Släng sedan behållaren i de vanliga hushållssoporna eller i brännbart.

Skräp som hör hemma i papperskorgen

Hushållspapper, näsdukar, kattsand, våtservetter, tops, bomullstussar, snus, plåster, cigarettfimpar, tamponger och kondomer är exempel på skräp som inte hör hemma i toaletten utan i papperskorgen. Detta kan orsaka avloppsstopp i din fastighet eller i kommunens ledningar och pumpstationer. När skräpet kommer fram till reningsverken måste det tas omhand, helt i onödan och till extra kostnader. Det kan också hända att orenat avloppsvatten passerar ut i naturen.

Du kan göra skillnad

Enkla tips för att minska din miljöpåverkan och vara rädd om vårt vatten:

 • Ha en sophink i badrummet
 • Bara kiss, bajs och toapapper i toaletten
 • Välj miljömärkta produkter för rengöring, tvätt- och diskmedel, schampo och tvål
 • Dosera tvättmedel för mjukt vatten
 • Lämna överblivna läkemedel till apoteket, gärna i den gula genomskinliga påsen
 • Lämna kemikalierester på miljöstationen
 • Torka av överbliven färg med papper och släng pappret i papperskorgen
 • Torka ur stekpannan med papper och släng pappret i papperskorgen
 • Undvik kläder som är märkta "antibakteriellt", de innehåller skadliga ämnen för miljön
 • Välj kadmiumfria konstnärsfärger märkta hue, sub eller imit efter kulörnamnet
 • Köp inte tandkräm eller deodorant som innehåller triclosan.

Senast uppdaterad: 16 november 2016