Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kulturstipendiater 2023

En blivande operastjärna, en hembygdsivrare, en självutnämnd ”tantrockare” och en illustratör och författare med barnfokus. Det är årets kulturstipendiater i Haninge.

Saga Fribyter står och sjunger bland musiker.

Saga Fribyter

Ungdomsstipendium 10 000 kr
Haninge kommuns ungdomsstipendium 2023 tilldelas Saga Fribyter för fortsatt musikalisk utveckling inom operagenren. Saga bestämde sig tidigt för musiken och under pandemin tog hon sig in på kandidatprogrammet vid Stockholms konstnärliga högskola.  Enligt utsago fångar hon nuet, är rikt begåvad och har det som gör att man blir berörd. Noggrannhet och ödmjukhet utmärker henne som person. Vi vill bidra till att hon ska kunna fortsätta att utvecklas i sin sångkarriär, därför tilldelas Saga årets ungdomsstipendium.

Sune Nilsson.

Sune Nilsson

Meritstipendium, 10 000 kr
Haninge kommuns meritstipendium 2023 tilldelas Sune Nilsson för sin gärning som folkbildare och för sitt oförtröttliga arbete med att öka kunskapen om hembygden och dess historia. Sune driver www.haninge.org, en uppskattad webbplats och forum för kunskapsutbyte och diskussioner. Här finns ett rikt bildarkiv och över 400 artiklar, hans egna och andras, om Haningetrakterna förr och nu.  Utöver detta har Sune ett stort engagemang och är en viktig, entusiasmerande och drivande kraft i Haninge Hembygdsgille.

Frida Franzen i en skog.

Frida Franzen

Arbetsstipendium, 20 000 kr
Haninge kommuns arbetsstipendium 2023 tilldelas Frida Franzén för fortsatt musikalisk utveckling. Hårt och vackert – förvaltande och framåtblickande. Ett helt unikt, naturligt uttryck där texten, melodispråket och rösten skapar en helt egen plats i svensk Rock’n’roll-historia. Frida skriver ur ett kvinnligt perspektiv som berör och behövs. Utvecklingen och mognaden det senaste året har varit stor och vi ser fram emot att få följa hennes fortsatta utveckling.

Karin Ahlin med färgglada illustrationer runt sig.

Karin Ahlin

Arbetsstipendium, 20 000 kr
Karin Ahlin tilldelas Haninge kommuns arbetsstipendium för sitt engagerade och flitiga arbete med att skapa och utveckla fungerande berättelser i ord och bild för små barn och stora föräldrar.

Hon arbetar nu på tre olika bilderboksidéer delvis med en ny berättarteknik och utvecklar det egensinniga språket, som speglar hennes djupa kärlek, ömhet och tillgivenhet för barn.

Vi anser henne vara en värdig mottagare av arbetsstipendiet och ser fram emot att se och läsa de två böcker som kommer att ges ut under 2023.

Beslutat av nämnden

Beslutet togs av Haninge kommuns idrotts- kultur- och fritidsnämnd 14 juni 2023. Stipendieutdelningen äger rum lördag 16 september under Haningedagen. Stipendierna delas ut av idrotts- kultur- och fritidsnämndens ordförande Nicole Forslund.

Senast uppdaterad: 22 juni 2023