Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Starta förening

Är ni i startgroparna för att bilda en helt ny förening? Nedan följer information kring vad ni bör tänka på vid bildande av en ny förening.

Foto: Mostphotos

Checklista för att starta en ideell förening

Skriv stadgar

Stadgarna ska bland annat innehålla föreningens namn, en utförlig beskrivning av föreningens ideella ändamål, hur beslut fattas i föreningen samt regler kring medlemskap och hur verksamheten bedrivs.

Exempel på hur stadgarna skrivs finns hos Riksidrottsförbundet, www.rf.se

Sammankalla till ett möte när föreningen ska bildas

På mötet beslutas exempelvis att föreningen bildats, att stadgarna antagits samt att en styrelse valts. Detta möte måste protokollföras och undertecknas.

Ansök om ett organisationsnummer

För att kunna öppna ett bank- eller plusgiro i föreningens namn, hyra lokaler eller söka bidrag måste föreningen ha ett organisationsnummer.

Ni ansöker om organisationsnummer hos Skatteverket, www.skatteverket.se

Föreningsregister

För att ta del av kommunens service och tjänster behöver föreningen registreras i Haninge kommuns föreningsregister. Det görs i kommunens boknings- och bidragssystem Rbok. För mer information om hur du registrerar er förening, klicka här!

Föreningen ska själva säkerställa att deras uppgifter är aktuella i föreningsregistret genom att uppdatera sina kunduppgifter årligen.

Här hittar du vårt föreningsregister

Bidragsberättigad förening

För att kunna ansöka om föreningsbidrag och boka lokaler till subventionerad taxa behöver föreningen vara registrerad som en bidragsberättigad förening i Haninge kommun. Läs mer om vilka villkor föreningen behöver uppfylla samt hur ansökan om registrering går till via länken:

Kontakt

Madelene Schollin
Idrott och friluftsliv
08-606 85 92
madelene.schollin@haninge.se

Senast uppdaterad: 6 september 2023