Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Boka en egen guide

Vi ordnar gärna en alldeles egen visning för dig och din familj, kollegorna, föreningen eller annan grupp. Du kan boka en visning av museivåningen och slottsvinden, en specialvisning med fokus på Fredrika Bremers liv och verk eller en fördjupning i slottets luxuösa inredningar och dess mystiske ägare Gustaf Cedergren. Varför inte en guidad promenad i omgivningarna? Vi ser fram emot att välkomna er till Årsta!

Årsta slott fasad Årsta slott. Foto: Johan Gustafsson

Välj en visning

Guidad visning av slottsmuseet inklusive slottsvinden (60-90 minuter)

Upplev 1600-talsslottet, den Bremerska salongen med det unika speluret från 1794 och det Cedergrenska hemmet. De som vågar följer med till slottsvinden!

Fredrika Bremer - kvinnorörelsens föregångare och förebild (60-90 minuter)

Fredrika Bremer (1801-1865) växte upp på Årsta, återvände hit under hela sitt liv och avled här. Under en specialvisning fokuserar vi särskilt på Fredrikas liv och mångsidiga verk. Vi tittar extra mycket på de personliga föremål som finns i Årstasällskapets samlingar och lyssnar på det Bremerska speluret från 1794. 

Den excentriske Gustaf Cedergren (60-90 minuter)

Under 1910-talet skapades de luxuösa inredningar som präglar Årsta än idag. Dess upphovsman, Gustaf Cedergren (1878-1919) var ingenjör och arvtagare till en stor förmögenhet sprungen ur den svenska telefonindustrins expansiva barndom. Under denna specialvisning undersöker vi spåren av hans äventyrliga liv och tittar extra mycket på hans hem och de möbler och föremål han lämnat kvar i sitt hem och på slottsvinden.

Guidad promenad i omgivningarna (ca 90 minuter, 3 km promenad)

Vi vandrar genom Engelska parken och slottsallén bort till lämningarna efter det medeltida Årsta, där korsriddarna i Tyska Orden höll till under tvåhundra år. På vägen får du höra om vikingatidens Haningebor, 1600-talets sjöhjältar och adelsdamer, och förstås ett och annat om Fredrika Bremer.

Samtliga visningar kan ges på engelska om så önskas.

Priser

Priser för en guidad gruppvisning (60-90 minuter):

Måndag-fredag: 800 kr + 80 kr per person.
Lördag - söndag: 1100 kr + 80 kr per person. 

Maximalt antal gäster är 20 per guide. Är ni flera i gruppen bokar vi gärna två guider. 

Bokning

Boka via e-post: arstaslottsmuseum@haninge.se
Betalning: Faktura, kontant eller Swish.
Avbokning: Senast 7 dagar före avtalad tid. Senare avbokning debiteras.

Viktigt att veta

Årsta slott är tyvärr inte tillgängligt för rörelsenedsatta. Museivåningen ligger en trappa upp utan hiss. Anpassad wc saknas.

Senast uppdaterad: 30 oktober 2023