Årsta slottsmuseum

Välkommen till Årsta slott i Haninge – slottet med många historier! Upplev spåren efter 1600-talets sjöhjältar och adelsdamer, den världsberömda Fredrika Bremers 1800-tal och äventyraren och entreprenören Gustaf Cedergrens 1910-tal.

Årsta slottsmuseum består av museivåningen i slottet, den hemlighetsfulla slottsvinden, museilekstugan Margaretas stuga i Engelska parken och kulturstigen Fredrikaslingan.

I museivåningen får du höra om familjen Bremers liv på Årsta. Lyssna på det unika speluret från 1794 och följ Fredrikas fängslande levnadsbana genom bevarade möbler och personliga föremål. Här finns också praktfulla inredningar från det glada 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett exklusivt hem på slottet.

Museilekstugan ”Margaretas stuga” invigdes 1924 och är öppen sommartid. Här finns det museala lekstuguköket med leksaker från Margaretas tid. Låna en sagobok eller ett klassiskt parkspel att roa dig med.

Engelska parken är perfekt för en picknick eller en promenad i slottets närhet. Ge dig ut på upptäcktsfärd i omgivningarna och utforska vikingatida gravfält eller lämningarna efter det medeltida Årsta.

Årsta slott ägs av Haninge kommun. Årsta slottsmuseum drivs av Kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

Kontakt

Årsta slottsmuseum
Anna Röst, intendent
08-606 82 50
(telefontid måndag och onsdag 08:00-17:00)

Boka guidad visning:
arstaslottsmuseum@haninge.se

Hitta till Årsta slottsmuseum

Buss 846 går till Årsta slott från Västerhaninge station. 

Med bil kör väg 73, sväng av mot Dalarö (väg 227). Efter 4 km sväng höger in på Österhaningevägen (väg 561), sedan direkt vänster in på Årsta havsbadsvägen (väg 560). Avfarten till slottet skyltad.

Adress: Årsta slott, 137 95 Österhaninge. 

Boka en egen guidad visning

Välkommen att boka en egen visning för din grupp! Museet visas för grupper året om. Välj en visning med Årstas många historier, eller varför inte en specialvisning om Fredrika Bremers liv och verk på Årsta? För närvarande bokar vi endast in sällskap om max. 4 personer för att kunna hålla rekommenderat avstånd. Kontakta oss för mer information.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 30 september 2020