Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Årsta slottsmuseum

Årsta slott i Haninge – slottet med många historier! Kom till Årsta slottsmuseum på guidad visning och upptäck spåren efter 1600-talets sjöhjältar och adelsdamer, den världsberömda Fredrika Bremers 1800-tal och äventyraren och entreprenören Gustaf Cedergrens 1910-tal.

Årsta slottsmuseum består av museivåningen i slottet, den hemlighetsfulla slottsvinden, museilekstugan Margaretas stuga i Engelska parken och kulturstigen Fredrikaslingan.

I museivåningen får du höra om familjen Bremers liv på Årsta. Lyssna på det unika speluret från 1794 och följ Fredrikas fängslande levnadsbana genom bevarade möbler och personliga föremål. Här finns också praktfulla inredningar från det glada 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett exklusivt hem på slottet.

Engelska parken är perfekt för en picknick eller en promenad i slottets närhet. Ge dig ut på upptäcktsfärd i omgivningarna och utforska vikingatida gravfält eller lämningarna efter det medeltida Årsta.

Årsta ägs av Haninge kommun. Årsta slottsmuseum drivs av kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

Kontakt

Årsta slottsmuseum
Museet är bemannat på deltid. Välkommen att skicka e-post till arstaslottsmuseum@haninge.se.

Hitta till Årsta
Buss 846 går till Årsta slott (slutstation) från Västerhaninge station.
Adress: Årsta slott, 137 95 Österhaninge.
Parkering finns vid infarten till slottsområdet. Handikapparkering finns vid slottsentrén.

Årsta slottsmuseum är medlem i
Sveriges museer
Svenskt kulturarv

Årstasällskapet

Årstasällskapet bildades 1985 och verkar för att sprida kännedom om Fredrika Bremers liv och verk. Föreningen har möjliggjort att en unik samling personliga föremål, böcker, möbler och konst som tillhört Fredrika Bremer visas i Årsta slottsmuseum. Läs mer om Årstasällskapet.

Senast uppdaterad: 16 januari 2024