Årsta slottsmuseum

Välkommen till Årsta slott i Haninge – slottet med många historier! Upplev spåren efter 1600-talets sjöhjältar och adelsdamer, den världsberömda Fredrika Bremers 1800-tal och äventyraren och entreprenören Gustaf Cedergrens 1910-tal. Årsta ägs av Haninge kommun och Årsta slottsmuseum drivs av Kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

Årsta slottsmuseum består av museivåningen i slottet, den hemlighetsfulla slottsvinden, museilekstugan Margaretas stuga i Engelska parken och kulturstigen Fredrikaslingan.

I museivåningen får du höra om familjen Bremers liv på Årsta. Lyssna på det unika speluret från 1794 och följ Fredrikas fängslande levnadsbana genom bevarade möbler och personliga föremål. Här finns också praktfulla inredningar från det glada 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett exklusivt hem på slottet.

Museilekstugan ”Margaretas stuga” invigdes 1924 och är öppen sommartid. Här finns det museala lekstuguköket med leksaker från Margaretas tid. Låna en sagobok eller ett klassiskt parkspel att roa dig med.

Engelska parken är perfekt för en picknick eller en promenad i slottets närhet. Ge dig ut på upptäcktsfärd i omgivningarna och utforska vikingatida gravfält eller lämningarna efter det medeltida Årsta.

Kontakt och öppettider

Årsta slottsmuseum
Anna Röst, intendent
08-606 82 50
(telefontid måndag och onsdag 08:00-17:00)
arstaslottsmuseum@haninge.se
Instagram: @arstaslottsmuseum

Årsta slottsmuseum är medlem i:
Svenskt kulturarv
Sveriges museer

Öppettider
Museet är tillfälligt stängt. Vi planerar för att öppna sommaren 2021.

Årstasällskapet

Årstasällskapet bildades 1985 och verkar för att sprida kännedom om Fredrika Bremers liv och verk. Föreningen har möjliggjort att en unik samling personliga föremål, böcker, möbler och konst som tillhört Fredrika Bremer visas i Årsta slottsmuseum. Läs mer om Årstasällskapet.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 22 mars 2021