Guidade visningar av Årsta slottsmuseum

Solen lyser in genom fönstret på salongsmöbler med kaffekoppar framdukade. Foto: Johan Gustafsson, G40 Studio

Varmt välkommen på visning av Årsta slottsmuseum. Du får höra om slottets olika spännande invånare genom tiderna och se de luxuösa inredningarna i museivåningen. Kanske följer du med upp på slottsvinden, där tiden stått still sedan 1600-talet.

Museet är endast öppet för besökare på guidad visning - det går inte att gå runt i museet på egen hand. Slottet är tyvärr inte tillgängligt för rörelsenedsatta. Ramp, hiss och anpassad toalett saknas.

Digitala visningar i maj och juni

Årsta är slottet med många historier! I maj och juni berättar vi Årstahistorier och visar olika delar av slottet och omgivningarna digitalt. Årstahistorier publiceras varje vecka på Haninge Kulturs Facebook-sida.

Guidade visningar i juli och augusti

Välkommen på guidad visning! Den annorlunda sommaren 2020 erbjuder vi två slags visningar av Årsta slottsmuseum. Alla visningar måste förbokas. Varje bokat sällskap går med en egen guide och vi håller rekommenderat avstånd om 2 meter. Du kan välja mellan:

 • Visning av museivåningen, 30 minuter. Hör om den världsberömda Fredrika Bremers liv och verk på Årsta, och upplev telefonmogulen Gustaf Cedergrens luxuösa inredningar.
  Max. 4 personer/grupp.
 • Visning utomhus, med möjlighet att se slottsvinden, 30 minuter. Kom med på en promenad i parkerna kring slottet. Om du vill (och ni är max fyra personer) kan du följa med upp på den hemlighetsfulla slottsvinden (många trappor, ingen hiss).
  Max. 8 personer/grupp.
  Max. 4 personer/grupp om ni vill gå upp på slottsvinden.

Boka din guidade visning

Bokning sker via telefon 08-606 82 50. Bokningstelefonen är öppen i juli och augusti torsdag-söndag kl 11-16.

Guidningar startar torsdag-söndag kl 11, 12, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30 och 15:00.

Du är varmt välkommen att komma ensam eller upp till fyra personer (inomhus) eller åtta personer (visning utomhus). Oavsett om du kommer ensam eller om ni är flera går du/ni med en egen guide. Vi möts och börjar guidningen vid Museilekstugan i Engelska parken.

I juli och augusti 2020 är de guidade visningarna gratis.

Anpassad verksamhet med anledning av Covid-19

För att bidra till minskad smittspridning följder vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Vi välkomnar dig till Årsta slottsmuseum då både du som gäst och vi som personal är helt friska och symptomfria. Vid minsta tecken på sjukdom stannar vi hemma. Vi förbehåller oss därför möjligheten att med kort varsel boka av din guidning. Du ska göra detsamma om du eller någon i ditt sällskap känner sig krasslig.
 • Gäster och personal håller avstånd om 2 meter både inomhus och utomhus. Inomhus har vi markeringar som hjälper till att placera oss på ett säkert sätt.
 • Det är inte tillåtet att röra något i museivåningen, utöver besöksstolar. Besöksstolar spritas med ytdesinfektion efter varje gäst.
 • Endast två gäster (i samma sällskap) kan vara samtidigt inne i museilekstugan. Dörrhandtag, utemöbler, krocket och styltor spritas regelbundet med ytdesinfektion.
 • Vi tillhandahåller handsprit för besökare. Museet har inga egna toaletter utan vi hänvisar till restaurang och kiosk för toalettbesök.
 • I museibutiken tar vi endast betalt via Swish denna sommar. Om du inte har Swish kan vi fakturera köp över 100 kr.

Engelska parken med Fredrikaslingan och Museilekstugan

Engelska parken vid Årsta slott är perfekt för en picknick i gräset under de skuggande träden. Här kan du promenera på kulturstigen Fredrikaslingan som är anpassad för rullstol och barnvagn.

Museilekstugan ”Margaretas stuga” i Engelska parken är öppen i juli och augusti, alla torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar kl 11:00-16:00 (med reservation för regn). Här upplever du en lekstuga från 1924 med lekstuguköket i original och leksaker från tiden.

Lekstugan är en del av museet - inne i stugan får man se men inte röra. Du är välkommen att låna krocket, styltor eller spelkulor att roa dig med ute i parken. 

Museibutik

I museivåningen finns en liten museibutik med böcker om Årsta och Fredrika Bremer, vykort, bokmärken, muggar från Sturehofs krukmakeri och annat fint. De guidade turerna i museet avslutas i butiken. Om du vill besöka butiken utan att gå på visning – prata med personalen i Museilekstugan så gör vi vårt bästa för att hjälpa till. Betalning med Swish eller faktura (vid köp över 100 kr).

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 1 juni 2020