Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Måsöskolan historisk vinnare av Vi i femman

Klass 5B från Måsöskolan i Haninge vann riksfinalen i Vi i femman 2022 och är därmed Sveriges smartaste femteklassare. Skolans representanter Ida Abbas Abdi och Noah Adayson besegrade Ljungskileskolan från Ljungskile med tre poäng. Deras insats i tävlingen är historisk då det är första gången en klass svarat alla rätt på frågorna i alla deltävlingar.

Gruppbild på klass 5B, Måsöskolan, på en grön kulle framför skolan utanför skolan Klass 5 B, Måsöskolan, glada vinnare av Vi i femman 2022 Foto: Fredrik Hjerling

Ida Abbas Abdi och Noah Adayson, som företrädde sin klass i både deltävlingarna och finalen, är mer än nöjda.

-  Det kändes skönt att vinna. Vi var nervösa innan men vi trodde ändå att vi skulle nå hela vägen. Klassen har varit snäll och stöttat och vi är alla jätteglada över segern, säger Ida och Noah.

Finalen bjöd på lite klurigare frågor än i deltävlingarna. Även om det inte blev alla rätt som i deltävlingarna vann klassen med 32 poäng mot Ljungskileskolans 29 poäng. Måsöskolan är den första skolan som kammat hem full pott i deltävlingarna.

Vallaskolan från Östersund som också tog sig till final "slogs ut" efter halva finalen.

Värdegrund och frågesport framgångsfaktorer

Klassen hade förberett sig flitigt genom bland annat frågesport, Lilla Aktuellt och Juniorradion, vilket alltså gav resultat. En viktig framgångsfaktor har också varit skolans värdegrundshand som genomsyrat både förberedelserna och undervisningen i övrigt.     

- Ledstjärnorna i vår värdegrund är respekt, ansvar, trygghet, språket och rutiner. Dessa värden jobbar vi hela tiden med. Det är viktigt att peppa eleverna, tro på dem och ha höga förväntningar. Att skapa goda relationer som ger trygghet är avgörande, säger Josephine Borg, klassens lärare.

Firat med popocorn och ballonger

Eleverna har firat segern med popcorn och ballonger som också är temat för klassens sång. De har även haft gemensam knytis och frågesport med föräldrarna. Nästa firande sker den 13 juni, första dagen på sommarlovet, då hela klassen bjudits in till kommunfullmäktige i Haninge kommun.

- Även om klassen har haft höga ambitioner från start och tidigt siktade på att nå hela vägen fram så har det varit resan som har varit det viktigaste - och häftigaste, avslutar Josephine.  

Mer om Vi i femman och finalen

 

Senast uppdaterad: 23 augusti 2022