Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

För vårdnadshavare: Frågor och svar om Unikum

Från och med torsdag 18 augusti 2022 kan du som är vårdnadshavare för elever på gymnasiet och grundskolan logga in på Unikum. Som vårdnadshavare behöver du ladda ner appen Unikum familj och uppdatera dina egna kontaktuppgifter i Unikum då dessa inte följer med från din tidigare skolplattform. Om du har barn i skolan som har fritidsplacering så kan du även lägga in de tiderna för ditt barn i appen.

Unikum - ubf:s gemensamma utbildningssystem Unikum - ubf:s gemensamma utbildningssystem

Frågor och svar

Hur får jag inloggningsuppgifter?
Du loggar in med Bank-ID eller Freja-ID.

Hur gör jag om jag varken har Bank-ID eller Freja-ID?

Kontakta din skola.

Har Unikum nån app?
Ja. Ladda ner Appen Unikum familj från App store (iPhone) eller Play butiken (android). Har du flera barn i olika verksamheter kan du nu se alla dina barn i samma app. Vill du lära dig hur appen fungerar kan du klicka på ”Tjuvkika i appen” - uppe i högra hörnet på appens första sida. Du kan även titta på denna instruktionsvideo.

Vilken webbadress har Unikum?
Via webben når du Unikum på start.unikum.net. Välj ”Andra sätt att logga in” och klicka på Haninge kommun i listan. Inloggning sker med Bank-ID eller Freja-ID.
Har du flera barn i olika verksamheter kan du nu se alla dina barn på samma webbplats.

Kommer jag få utbildning?
Det finns en instruktionsvideo där du kan lära dig hur du använder appen. Instruktionsvideon har du även hjälp av när du använder webbsidan, den ser i princip likadan ut som appen.

Kommer alla verksamheter jobba i samma system?
Ja. Det är ett gemensamt system, men funktionerna är olika för verksamheterna. Om du har barn i förskolan ser du inte riktigt samma funktioner som om du har barn i grundskola.

Hur kommer jag som har barn i förskolan att beröras?
Eftersom förskolan redan har Unikum kommer du inte påverkas i nuläget.

Hur kommer jag som har barn i grundskolan att beröras?
Unikum kommer att ersätta Schoolsoft från och med höstterminen 2022. Du behöver skaffa appen Unikum familj och logga in där i fortsättningen. Se ovan hur du laddar ner appen och hur du loggar in i Unikum.

Hur kommer jag som har barn i gymnasiet att beröras?
Unikum kommer att ersätta V-klass från och med höstterminen 2022. Så länge ditt barn är under 18 år kan du följa skolgången i appen Unikum familj. Se ovan hur du laddar ner appen och hur du loggar in i Unikum.

Finns mitt barns information sparat från tidigare system?
Information kommer att flyttas över från de gamla skolplattformarna till Unikum. Kraven vid upphandlingen var att minst följande ska flyttas över:

  •  Närvaro och frånvaro 
  •  Uppgifter 
  •  Individuell utvecklingsplan
  •  Utvecklingssamtal 
  •  Resultat för uppgifter 
  •  Ämnesmatrisen

Om ditt barn använder Google Classroom finns allt kvar i det systemet, det sker ingen överflyttning av data därifrån eftersom det systemet kommer vara kvar.

Varför byter kommunen pedagogisk lärplattform?
Bytet av lärplattform beror på flera faktorer:

  • Att ha en gemensam plattform är en av pusselbitarna i utbildningsförvaltningens gemensamma strategin om ett sammanhållet utbildningssystem.  
  • Gemensamma verksamhetssystem kan öka likvärdigheten och underlättar övergångar mellan skolor och skolformer.
  • Avtalen för nuvarande plattformar går ut och enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) måste därför en ny upphandling genomföra. Unikum vann upphandlingen.

Senast uppdaterad: 23 februari 2024