Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Om stadsdelen Vega

Allt fler väljer att bosätta sig i Stockholm och behovet av nya bostäder är stort. Haninge är en av Stockholms läns åtta regionala stadskärnor och här planerar kommunen för en stor befolkningsökning de kommande åren.

Foto: Fredrik Hjerling

Varför Vega?

Framförallt vill man bygga nya bostäder i kollektivtrafiknära områden. Det är här Vega kommer in. Närheten till järnvägsspåret samt väg 73 gör det till ett perfekt område för en ny stadsdel. Med plats för cirka 10 000 invånare är Vega en viktig del av utvecklingen, inte bara i den regionala stadskärnan Haninge utan även för Stockholm.

Varför bo i Vega?

I stadsdelen Vega byggs det för livet. Vega är en levande stadsdel med blandad bebyggelse och goda kommunikationsmöjligheter. Här har särskilda satsningar på gång- och cykelvägar gjorts och det finns torg, parker, handel och service. Runt hörnet finns orörda naturstråk för avkoppling och fritid. Mitt i området finns bland annat ett naturreservat med jättegrytor skapade av inlandsisen. I Vega främjas en aktiv livsstil där det är möjligt att vara ekonomisk och klimatsmart på samma gång. Här är det nära till allt och enkelt att få ihop vardagen.

En hållbar stadsdel

I stadsdelen Vega är det hållbara samhället ett ideal. Hela planeringsprocessen har haft hög medvetenhet om de hållbarhetsperspektiv man behöver ta i beaktning för att stadsdelen ska kunna betraktas som hållbar. Ett led i detta arbete har varit det Hållbarhetsprogram man tagit fram för stadsdelen Vega. Här behandlas de tre aspekterna ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet, även om den ekologiska har fått en framtonad betydelse. Utifrån Hållbarhetsprogrammet för Vega har ett särskilt Ekologiskt hållbarhetsprogram antagits av Haninge kommun. Detta ska vara normgivande vid all nybyggnation i kommunen.


Karta över Vega

Klicka på bilden för att se den i större format.


Film om Stadsdel Vega, Vegastaden i Haninge

Kommunpolitiker berättar om framväxandet av den nya stadsdelen Vega.

Vill du bo i Vega?

Du som är intresserad av att hyra eller köpa bostad i Vega, var god kontakta våra aktörer som bygger.

Bonava
Haninge bostäder
Ikano bostad
K2A
Kärnhem
Stena Fastigheter
Wästbygg
Viktor Hanson

Kontakt

Peter Wrangsell
Projektledare
08-606 92 93
peter.wrangsell@haninge.se

Senast uppdaterad: 17 juni 2024