Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Barn till föräldrar som utövar våld

Våld i familjen är när pappa slår mamma eller mamma slår pappa. Våld i familjen är också när en förälder slår ett barn. Det kan också vara en styvförälder som slår. Ibland kan det vara våld från till exempel en morfar som ofta är hemma hos familjen. Ett syskon som alltid slår och utövar makt över ett annat syskon använder också våld.

Vad är våld i hemmet?

När en person hotar eller ofta sårar eller talar nedvärderande till någon är det också en slags våld. Det brukar man kalla för psykiskt våld. Det kan till exempel vara en pappa som alltid säger att mamman lagar äcklig mat eller en mamma som säger att pappa är dålig på något sätt.

Våld i familjen är tyvärr ganska vanligt. Man beräknar att ungefär var tionde barn någon gång upplevt våld i familjen. Med andra ord, om du upplever våld i din familj så är du inte ensam om det. Det finns andra som har det som du, kanske till och med någon i din klass.

Det är barns rättighet att inte utsättas för våld. Det är också barns rättighet att få hjälp om man lever i en familj där det finns våld.


Barn- och tonårsgrupp

På HANBA har vi grupper för barn som upplevt våld i familjen

På våra träffar jobbar vi med olika teman, fikar och har roligt tillsammans. Vi gör olika övningar, leker, ritar och målar.

Innan man börjar i grupp får man gå i enskilda trappansamtal. Se broschyr till höger.

Man kan gå i gruppen för att

  • förstå att man inte är ensam
  • förstå att det aldrig är barnets fel
  • förstå att inga familjer är perfekta
  • bry sig om sig själv och sina egna behov
  • få svar på frågor som är vanliga och som barn går och bär på

Kontakt hanba

HANBA
Rudsjöterrassen 1
136 40 Handen
08-606 92 34
hanba@haninge.se

Haninge kommun
Social- och äldreförvaltningen
136 81 Haninge
växel 08-606 70 00

Senast uppdaterad: 20 september 2021